De bekende Bourlaschouwburg in Antwerpen en De Munt in Brussel geven hun eerste geheimen prijs. In het Brusselse veilinghuis Henri Godts zijn namelijk de eerste ontwerptekeningen van de decors, plafonds en interieurs van de theatergebouwen opgedoken.

Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions: “Iedereen kent de Bourlaschouwburg, maar slechts weinigen weten hoe die decors en plafonds tot stand zijn gekomen. De tekeningen die nu geveild worden, geven daar een bijzonder gedetailleerd zicht op. Het zijn de ontwerpen zoals ze destijds rechtstreeks van de tekentafel kwamen. Dat alleen al maakt ze uniek.” 

19de eeuwse unieke schetsen en tekeningen

Historische schetsen en tekeningen van de decors, plafonds en interieurs van de theatergebouwen die in de 19e eeuw getekend werden door de bekende Franse interieur-architect Philippe Chaperon (1823-1906), die o.m. het beroemde casino in Monte Carlo hielp ontwerpen, gaan onder de hamer.
Het gaat om twee schetsen van de Bourlaschouwburg in Antwerpen geschat op een bedrag tussen 1.500 en 1.800 euro. Deze schetsen en nog zes andere originele ontwerpen van Belgische theatergebouwen zullen verkocht worden. Het publiek kan ze tot en met zondag 10 december bekijken Ze worden niet als één lot verkocht maar als aparte loten.

Naast de originele ontwerpen van De Munt en De Bourlaschouwburg bevat de collectie die geveild wordt onder meer ook schetsen van het Hôtel du Grand Laboureur op de Meir in Antwerpen.

Al deze tekeningen zijn lang in het buitenland – vermoedelijk in Frankrijk – bewaard gebleven, maar komen nu voor het eerst op de Belgische private markt terecht.

Het Brusselse veilinghuis Henri Godts, dat samen met The Romantic Agony fusioneerde tot Arenberg Auctions, biedt in totaal een 500-tal loten te koop aan. Alle topstukken zijn te bezichtigen tijdens de kijkdagen van 8 tot en met zondag 10 december in Veilingzaal Horta in de Roodebeeklaan te Brussel. De veiling zelf vindt plaats op 12 december.