De Belgische start-up Parcify experimenteert als eerste pakjesdienst in België met ‘smart locks’. Bewoners kunnen via een app hun voordeur openen als ze niet thuis zijn, zodat de koerier hun pakje toch veilig binnen kan afleveren. 

Parcify is een pakjesdienst die je pakje aflevert op de exacte plaats waar je je bevindt. Nu gaat Parcify nog een stap verder door ook te leveren bij jou binnen wanneer je niet thuis bent. Hiervoor gaat Parcify in zee met Nuki, een producent van innovatieve smart locks. Gebruikers van dit ‘slim slot’ die via Parcify hun online aankopen laten afleveren, kunnen tijdens de pilootfase gebruik maken van deze oplossing.

De Parcify-koerier ontvangt een tijdelijk toegangsrecht. Zodra hij voor de deur staat, wordt het slot dankzij geolokalisatie ontgrendeld. De koerier legt vervolgens het pakje veilig binnen. Na 10 seconden moet de voordeur opnieuw gesloten zijn en vervalt het toegangsrecht. De koerier wordt daarin opgevolgd door een intern controlesysteem. De bewoner ontvangt vervolgens een melding dat zijn pakje goed is afgeleverd.

Jaarlijks toename van pakjeslevering met 15%

“Het aantal pakjes dat een gemiddeld gezin online bestelt, stijgt elk jaar met 15 %. Zowat een kwart van de leveringen wordt gemist omdat mensen niet thuis zijn, waardoor de koerier een tweede keer moet langskomen,” zegt Patrick Leysen, CEO en co-founder van Parcify. “Dankzij de samenwerking met Nuki kunnen we het aantal gemiste leveringen sterk doen verminderen, extra ritten vermijden en tegelijkertijd het comfort van de online shoppers verhogen.”

Het proefproject loopt nog tot eind dit jaar in Antwerpen, daarna wordt het geëvalueerd.