Prijzen staan onder druk voor Ashland

Het chemiebedrijf Ashlandashland heeft het niet onder de markt. “Wij lijden onder de zwakke conjunctuur in de bouwsector”, zegt Eric Van Hove, de plantmanager van de fabriek in Doel. “Vooral onze klanten in het zuiden van Europa laten het vandaag afweten.”

Ashland is een van die vele bedrijven die deel uitmaken van het sterk vertakte chemiecomplex in de haven van Antwerpen. Het Amerikaanse bedrijf is toegespitst op specialties en produceert voornamelijk methylcellulose, een additief voor de bouwsector, de farma en de voedingssector. 80% van het geproduceerde volume gaat evenwel naar de bouw en daardoor maakt Eric Van Hove zich wel even zorgen over. “Weet je, wij leverden grote delen van onze afzet in landen als Portugal, Spanje, Griekenland, Italië enz. Dat zijn de grote specialisten in pleisterwerken. Dat zijn evenwel precies ook de landen die het in de Europese omgeving helemaal niet goed doen. Wij onderkennen dat sterk in de druk op de prijzen die van die landen uitgaat. Onze marges staan daardoor heel zwaar onder druk.”

Hoe het verder moet is voorlopig niet duidelijk. Bij Ashland hoopt men alvast dat de conjunctuur in het nieuwe jaar zal verbeteren. “Wij blijven positief gestemd maar zoals de zaken nu lopen kan het alvast niet blijven duren. Wij kunnen moeilijk omschakelen naar commodities want in die sector is de concurrentie uit China of Korea nog groter.”

Bij Ashland werken vandaag zo’n 180 mensen.