ANTWERPEN – Echodrone is het nieuwste staaltje innovatie van Havenbedrijf Antwerpen. Het peilvaartuig beschikt over een unieke technologie en kan volledig autonoom dieptemetingen uitvoeren en onderhoudsbaggerwerk inplannen.

Eén van de taken van het Havenbedrijf is de inspectie en het onderhoud van de maritieme infrastructuur, waaronder de dokbodem. Om een veilige doorgang voor de scheepvaart te kunnen garanderen, worden regelmatige dieptemetingen uitgevoerd. Zo krijgt men een zicht op de actuele waterdiepte aan de ligplaatsen en weet men wanneer onderhoudsbaggerwerk nodig is. Voor die activiteiten wordt de peilboot Echo ingezet.

In samenwerking met dotOcean lanceerde Havenbedrijf nu de Echodrone. Dankzij de unieke, cloudgebaseerde technologie is het vaartuig in staat om autonoom te functioneren waardoor het snel en flexibel ingezet kan worden in drukkere verkeerssituaties. Voor de Echo is het dan namelijk moeilijker opereren. Wim Defevere, senior technisch manager nautische toegang van Havenbedrijf Antwerpen: “Momenteel wordt de Echodrone uitgebreid getest. Nadien zal het vaartuig volwaardig worden ingezet naast de Echo.”

Piet Opstaele, innovation enablement manager Havenbedrijf Antwerpen: “Met behulp van de Echodrone kunnen in de toekomst ook andere soorten metingen worden gedaan zoals milieumetingen en de inspectie van kaaimuren. Deze technologie is een echte doorbraak in onze zoektocht naar slimme oplossingen voor de haven van de toekomst en een mooi voorbeeld van onze rol als initiator en facilitator van innoverende initiatieven.”