Telecomoperator Proximus heeft zopas in Antwerpen zijn 4,5G-netwerk uitgerold. Dat is ook gebeurd in Charleroi en Gent.  Het gemiddelde dataverkeer zal naar verwachting tegen 2020 verachtvoudigen, zegt Proximus. In afwachting van de komst van 5G komt er daarom een ‘upgrade’ naar 4,5 G. Klanten met compatibele toestellen zullen binnenkort van snelheden tot 450 Mbps kunnen genieten. Proximus en Samsung werken samen om binnenkort compatibele toestellen te kunnen lanceren.

Snelheden tot 4,5G kunnen worden gehaald dankzij geavanceerde technieken voor radiotransmissie en door verschillende frequentiebanden, waarvoor Proximus een licentie kreeg, te combineren.

De verwachting is dat in de toekomst nieuwe videotoepassingen alsmaar meer bandbreedte zullen opslokken. Het sterkere 4,5G-netwerk speelt daarop in.

In 1994 lanceerde Proximus het allereerste mobiele netwerk in België. In 2004 volgde het 3G-netwerk  voor een snellere surfervaring. In 2012 werd het 4G-netwerk uitgetest en in 2014 gelanceerd. Afgelopen november testte Proximus als eerste Belgische operator de 5G-technologie uit met snelheden tot 70 Gbps.