Protime opnieuw bij beste werkgevers

besteLiefst negen van de 20 beste werkgevers zijn Antwerpse bedrijven. Met voor de zoveelste keer Schoenen Torfs uit Sint Niklaas als absolute uitblinker. Maar in de top-tien van de kleine ondernemingen toch ook Protime uit Aartselaar (3de), Solvus uit Antwerpen (8ste), House of Talents uit Antwerpen (9de) en Handson and Partners uit Kontich (10de). Torfs voert effectief weer de top-10 van de grote bedrijven aan, hierin gevolgd door Start People uit Antwerpen (4de), Monsanto uit Antwerpen (5de), KBC uit Antwerpen (6de) en Care uit Deurne (8ste). Ook opmerkelijk: in beide hitparades staan indrukwekkend veel HR-bedrijven.

EASI en Torfs staan voor het tweede jaar op rij op nummer 1 in de top 10 van Best Workplaces 2016 in België. EASI is een producent van business software en apps uit Leuven. Die goede score hebben beide bedrijven grotendeels te danken aan de tevredenheid van hun medewerkers. Het resultaat van dit jaarlijks grootschalig onderzoek van Vlerick Business School in samenwerking met het Great Place to Work® Institute Belgium en mediapartner Jobat is gebaseerd op een enquête bij de werknemers die voor twee derden de eindscore bepaalt.

Daarbij wordt gepeild naar drie aspecten die kenmerkend zijn voor een Best Workplace: het vertrouwen van de werknemers in hun leidinggevende (management), de trots van de werknemers over hun prestaties (job), en het plezier dat ze beleven op de werkvloer (collega’s). De resultaten worden aangevuld met een analyse van het personeelsbeleid via een enquête bij management en HR die voor 1/3 meetelt in de eindscore.

Bij de kleine bedrijven (minder dan 500 medewerkers) mag EASI zich ook dit jaar Best Workplace 2016 noemen. Volgens professor Dirk Buyens hebben ze hun overwinning te danken aan het feit dat ze beseffen dat autonomie in de werkplek cruciaal is. “EASI empowert zijn medewerkers zodat zij volledig kunnen profiteren van de gekregen vrijheid. In combinatie met een aanzienlijke vermindering van de controlesystemen versterkt dit het ondernemerschap en nemen hun medewerkers veel meer initiatief in hun dagelijkse werkuitvoering.”

Ook AE (Leuven) en Protime (Aartselaar) behouden mooi hun plaats in de top drie. Protime is een specialist in tijdregistratie en planning. Het HR-bedrijf ORMIT uit Brussel is een plaats gestegen naar nummer 4 en Mars Belgium (Brussel) mag zelfs twee banken vooruit (5). Het farmaberijf AbbVie uit Leuven dat vorig jaar nog voor het eerst in de top 10 stond, positioneert zich nu als een sterke stijger van 10 naar 6. Er zijn ten slotte ook maar liefst 3 nieuwkomers: Secretary Plus (7), Solvus (8) en House of Talents (9), niet toevallig alle drie HR-berijven. Handson & Partners ten slotte moet als service provider 6 plaatsen inleveren en sluit de Top 10 af.

Torfs mag zich voor de zevende keer de eerste plaats in de top 10 van grote bedrijven (meer dan 500 medewerkers) toe-eigenen. Het bedrijf zet al jaren in op tevreden medewerkers en blijft een vaste waarde in de top 3. Van bij de oprichting van het bedrijf ligt de focus op de mensen, legt Dirk Buyens uit: “Torfs streeft voortdurend naar tevreden klanten en medewerkers, iets wat volgens hen hand in hand gaat. Ze noemen dat ‘360° zorgzaamheid’. Torfs wil bekend staan als de ‘meest klantvriendelijke retailer’, en de uitrol van deze nieuwe visie en de bijkomende verwachte gedragingen in de winkels was dan ook hun grootste HR project in 2015. Deze globale visie kwam co-creatief tot stand zodat alle medewerkers vanaf de start betrokken waren!”

Verder zien we ook bij de grote bedrijven geen wijzigingen in de top 3: zowel Accent Jobs (Roeselare) als McDonald’s Belgium (Brussel) behouden hun exacte positie op nummer 2 en 3. Start People maakt een mooie sprong van 8 naar 4 waarbij Adecco een plaatsje moet opgeven (5). Het chemiebedrijf Monsanto houdt stand op plaats 6. KBC gaat hierdoor van 5 naar 7. Het schoonmaakbedrijf Care is terug van weggeweest en komt de top 10 mooi binnen op nummer 8. Media Markt (Brussel) gaat een plaats vooruit naar 9 en nieuwkomer EY (Brussel) sluit de top 10 mooi af.

De top-10 van de kleine ondernemingen:

1. EASI, Leuven
2. AE, Leuven
3. Protime, Aartselaar
4. Ormit, Brussel
5. Mars, Brussel
6. AbbVie, Leuven
7. Secretary Plus, Aalst
8. Solvus, Antwerpen
9. House of Talents, Antwerpen
10. Handson, Kontich

De top-10 van de grote ondernemingenb

1. Torfs, Sint Niklaas
2. Accent Jobs, Roeselare
3. Mc Donald’s, Brussel
4. Star People, Antwerpen
5. Adecco, Brussel
6. Monsanto, Antwerpen
7. KBC, Antwerpen
8. Care, Antwerpen
9. Media Markt, Brussel
10. EY, Brussel