Telecombedrijf Proximus wil tegen het eind van dit jaar zo’n 5.000 woningen in het Antwerpse district Deurne aansluiten op een glasvezelnetwerk.

Op termijn moet dat snelle glasvezelnetwerk de tragere koperkabels helemaal vervangen. Over drie jaar wil Proximus alvast 40.000 woningen aangesloten hebben. Ook de Antwerpse diamantwijk zal op die manier via glasvezel aangesloten worden.

Proximus investeert in de komende tien jaar 3 miljard euro om de uitrol van glasvezel te versnellen. De snellere technologie zal worden uitgerold om snelheden te behalen van zo’n 350 Mbps. Deze snelheden zijn geschikt voor toekomstige toepassingen zoals “smart cities”, hogeresolutie-streaming en -veiligheidscamera’s, cloudtoepassingen en gaming.

Het glasvezelnetwerk zal stapsgewijs worden uitgerold in zes steden. In Antwerpen komt eerst Deurne aan de beurt . “Er zijn nu al zo’n 500 woningen aangesloten. Op drie jaar willen we heel Deurne hebben voorzien. Ook de diamantwijk komt binnenkort aan de beurt. We kijken nu ook uit naar de volgende wijk. In 2019 willen we graag naar de Antwerpse binnenstad gaan”, zegt Geert Standaert, chief technology officer.

Iets minder dan de helft van alle aansluitingen zou via de gevel gebeuren, al de de rest moet onder de grond, met opengebroken voet- en fietspaden tot gevolg. Er wordt geprobeerd werkzaamheden zoveel mogelijk te laten samenvallen met andere nutswerken.