ANTWERPEN – Provincie Antwerpen is in de bouwsector de beste leerling van de klas in België. Dat blijkt uit cijfers van RSZ, RSVZ en de Confederatie Bouw. De omzet is er met 12,32 miljard euro net iets groter dan het gehele Waalse gewest. Verder werken er 38.245 mensen en zijn er nog heel wat in te vullen vacatures.

De bouw trekt goedgezind op vakantie, want nog nooit waren er zoveel mensen actief in de sector als vandaag. In België steeg het aantal bedienden in de bouwsector van 34.000 naar 43.000 in 10 jaar tijd. Ook het aantal zelfstandigen zonder personeel nam toe met 43 procent. Er werd wel een verlies van 20.000 arbeiders genoteerd die vooral te wijten is aan de vergrijzing en de moeizame instroom van jongeren. Ondanks die negatieve noot, piekt de tewerkstelling wel.

“Het aantal Belgische bouwbedrijven sprong in twee jaar tijd van 95.503 naar 106.981. In Antwerpen gaat het om 15.520 ondernemingen”, zegt Joris De Fré, directeur Confederatie Bouw Provincie Antwerpen. “In 2017 groeide de bouwsector al met 2 procent, voor 2018 liggen de verwachtingen zelfs boven de 3 procent.”

Heel wat vacatures

De bouwsector wordt verdacht van sociale dumping en zo zelf de oorzaak te zijn van een tekort aan arbeiders. Belgische arbeiders zouden niet aan de bak komen en vervangen worden door goedkope buitenlandse krachten. Die stelling wordt weerlegd.

Joris De Fré: “De bouwsector snakt naar arbeiders en werft aan wie voorhanden is. Het aantal vacatures dat VDAB in provincie Antwerpen ontving steeg in vijf jaar tijd van 1.395 naar 1.922. Daartegenover daalde het aantal niet-werkende werkzoekenden in de bouw zomaar met 2.000. Wat de buitenlandse arbeiders betreft, die vullen het tekort op en zijn geen vervanging. De balans staat vandaag op 85 procent Belgen en 15 procent buitenlanders.”