De jaarresultaten voor het afgelopen jaar 2017 van de Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert liggen beneden de verwachtingen.

De winst per aandeel ligt lager dan de laagste verwachting van analisten, schrijft het financiële persbureau Bloomberg. Die analisten gingen uit van een winst per aandeel van 0,36 euro. In de praktijk zou het 0,22 euro bedragen.

De omzet daalde het voorbije jaar met 3,7 procent tot 2,4 miljard euro zegt Bloomberg. Agfa wijt de daling aan wisselkoerseffecten en de achteruitgang van traditionele activiteiten. Wel was er in het vierde kwartaal een aanzienlijke verbetering volgens het bedrijf. De rendabiliteit van de groep werd ook aangetast door dure grondstoffen en kosten voor reorganisatie. De recurrente brutowinst (ebitda) zakte ruim 16 procent tot 222 miljoen euro. De winstmarge daalde van 10,4 procent tot 9,1 procent. Netto was er een effect van een eenmalige belastingkost van 25 miljoen euro, als gevolg van wijzigingen in de fiscale wetgeving in België en in de Verenigde Staten. De nettowinst zakte hierdoor met 43 procent tot 45 miljoen euro.