Het is Valentijn en dus draaien de bloemenhandelaars overuren. En ook hun toeleveranciers: de bloemenkwekers. In Vlaanderen zijn er 38 mensen die op een professionele manier snijbloemen produceren. In de Valentijnsperiode zetten ze hun beste beentje voor.   

Een van hen is Wim Scheers uit Kontich. Wim is een jonge snijbloementeler die het bedrijf van zijn ouders verder zet en op een duurzame manier rozen teelt. Hij is intussen de vierde generatie van het bedrijf. 

Wie Valentijn zegt, zegt rozen. en als die rozen dan ook nog lokaal en duurzaam worden geproduceerd is het helemaal mooi. De Vlaamse snijbloementelers hebben zo’n product in de aanbieding. 

Milieuvriendelijke rozen

Wim Scheers uit Kontich is een van deze telers die op zijn familiaal bedrijf op een duurzame manier rozen kweekt. Dat doet hij bijvoorbeeld door de bloemen te verlichten en warm te houden met blauwe led-lichtjes. Rozen hebben voldoende licht en warmte nodig om mooi te kunnen groeien. Bovendien is led-verlichting erg energie-zuinig. En nog een milieu-pluspunt: al het water dat Wim gebruikt voor zijn rozen wordt gerecirculeerd. Hij gebruikt het meerdere keren, waardoor hij slechts heel weinig water én voedingsstoffen nodig heeft voor zijn rozen. En tenslotte zijn zijn bestrijdingsmiddelen biologisch. 

Wim  Scheers verkoopt zijn rozen aan de Coöperatieve Bloemenveiling ‘Euroveiling’ in Brussel.