Wie als student iets wil bijverdienen, neemt zelden genoegen met één job. Dat blijkt uit onderzoek voor een bachelorproef van Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Ruim zes op tien studenten hebben meer dan één studentenjob.

Meer dan één studentenjob

Eén studentenjob hebben om je studies, de huur van je kot, je reis of het abonnementsgeld van de sportclub te betalen, volstaat niet meer. Student Milan Vandervoort ondervroeg voor zijn bachelorproef 206 studenten die bijklussen via het uitzendkantoor Deltaworx dat gespecialiseerd is in studentenjobs en in 2016 1500 jongeren aan een studentenjob hielp, goed voor een omzet van 2,4 miljoen euro.
Uit dit onderzoek blijkt dat 62 procent van de ondervraagden elders nog een andere studentenjob heeft.

“Ik stel vast dat voor veel studenten één studentenjob onvoldoende financieel oplevert. Ook het gebrek aan variatie in de job speelt een rol. Enkel maar bijklussen in de horeca bijvoorbeeld, is niet voldoende. Studenten zijn leergierig, niet alleen op de schoolbanken”, zegt bachelorstudent Milan Vandervoort die de bevraging deed.

Studenten willen niet alleen meerdere opdrachten combineren voor de variatie en het geld, maar volgens Deltaworx ook om meer studiegerelateerde opdrachten uit te voeren. Uit het onderzoek van Vandervoort blijkt trouwens dat 72 procent van de studenten een job kiest op basis van hun studies.

Jeroen Poels, ceo van Deltaworx: “Studenten onderscheiden zich niet meer via kennis alleen. Met ervaring doen ze dat wel. Bedrijven spelen daar ook meer en meer op in. Vroeger waren de studentenjobs veeleer beperkt tot opdrachten in de horeca. De laatste jaren is dat veranderd en zie je dat studenten ook werk vinden in logistiek, retail, IT, … En dus bij werkgevers waar ze ook na hun studies willen terechtkomen.”

Tot 1000 euro extra verdienen dankzij jobhoppen

Studenten mogen nu 475 uren per jaar werken en dat maakt het combineren van meerdere studentenjobs ook interessanter. Nu ze makkelijker in staat zijn om te jobhoppen, kunnen ze ook meer verdienen. Tot 1000 euro extra. De nieuwe regeling houdt alleen rekening met het aantal gepresteerde uren in plaats van de dagen.

“Voor wie nu bijvoorbeeld twee uren als afwasser heeft gewerkt in een restaurant, tellen enkel de uren. Vroeger werd dat als een hele werkdag meegeteld. Studenten zijn dus niet meer gebonden aan dagen en kunnen daarom meerdere jobs aannemen”, zegt Jeroen Poels.