ANTWERPEN – De Rode Duivels hebben hun eerste wedstrijd op het WK voetbal in Rusland gewonnen met 3-0. En dat is goed nieuws voor de Russen, want zij verdienen aan het prijzengeld dat de Rode Duivels verdienen, en niet de Belgische fiscus. Dat zegt het van oorsprong Antwerps advocatenkantoor Tuerlinckx Fiscale Advocaten.

Elke Rode Duivel kan, indien ze wereldkampioen worden, de mooie som van 445.000 euro bijeenspelen. Terwijl de Belgische fans onderworpen zijn aan de Belgische belastingtarieven, zijn de Rode Duivels dat niet. Althans voor de inkomsten die zij verwerven ter vergoeding van hun voetbalprestaties op het WK in Rusland. Voor deze inkomsten zal de Russische fiscus immers voorrang hebben op de Belgische fiscus.

Advocaat Ben Nagar van Tuerlinckx Fiscale Advocaten: “Elk land bepaalt zelf welke inkomsten aan belasting onderworpen zijn. Zo zal Rusland de inkomsten van de Rode Duivels op het WK willen belasten omdat de voetbalprestaties op het Russische grondgebied plaatsvinden. Terwijl België, het land waarvan de Rode Duivel Belgisch staatsburger is, zich eveneens bevoegd acht om de inkomsten te taxeren. Zeker als de Rode Duivel als rijksinwoner ook feitelijk woont in ons land. Om dit risico tot dubbele belasting tegen te gaan, sluiten staten dubbelbelastingverdragen die bepalen welk land bevoegd is om de inkomsten te taxeren. Wat de inkomsten van de Rode Duivels op het WK in Rusland betreft, wijzen de dubbelbelastingverdragen Rusland aan als heffingsbevoegde instantie.”

De Belgische fiscus krijgt dus niets. Voor onze Duivels is dat goed nieuws, want in tegenstelling tot de Belgische progressieve belasting tot 50 procent onderwerpt Rusland deze inkomsten aan een vlak tarief van 30 procent. Schrijven de Rode Duivels geschiedenis, dan staat er na de finale bij elke Duivel van de gewonnen 445.000 euro zo’n 311.500 euro netto op het spaarboekje.

Tuerlinckx Fiscale Advocaten is een fiscaal georiënteerd advocatenkantoor dat zich inzet voor een faire fiscaliteit. Het kantoor heeft een afdeling in Antwerpen, Westerlo en Luik.