Antwerpen – Van vrijdag 22 tot en met zondag 24 september vindt de tiende editie plaats van Water-rAnt. Dit nautische evenement toont meer dan 100 zeldzame schepen uit het hele Deltagebied in en rondom het Bonaparte-, Willem- en Verbindingsdok., zij aan zij aangemeerd rond het MAS.

“Voor het toerisme in Antwerpen is het Eilandje een belangrijke troef. Deze unieke plek geeft mee invulling aan de beleving van Antwerpen als stad aan de waterkant. Dit knappe nautische spektakel rond het varend erfgoed brengt op symbolische wijze het heden en het verleden samen”, zegt Koen Kennis, schepen voor toerisme, die vrijdag om 14 uur het evenement aan boord van de ‘Dockyard V’, een stoomsleper uit 1936, opent.

Antwerpse scheepsschatkamer

Speciaal voor deze 10de editie staat het Antwerps Watererfgoed in de kijker: het lichtschip de West-Hinder III is open voor bezoek. De uitrusting en de sfeer van de jaren ‘50 zijn helemaal intact. Ook andere schepen zijn open voor bezoek, waaronder de driemasttopzeilschoener Le Marité en de driemastbark Earl of Pembroke. Verder gaat de schooltjalk de Gerlache weer varen, nadat hij bijna 5 jaar stillag. De historische handbediende havenkraan, een vrachtwagenkraan die bij de bevrijding na WOII de Liberty Ships hielp lossen, en een authentieke door paarden getrokken ‘platte wagen’ komen in actie. Er zijn ook rondvaarten: wie inscheept krijgt een unieke kijk op het droogdokkengebied waar binnenkort een nieuw scheepvaartmuseum/bezoekcentrum komt. Er zijn ook allerlei leuke activiteiten om samen met de kinderen te doen.

De bezoekers worden ook culinair verwend met specialiteiten uit de Oosterschelde: oesters, kreeft, mosselen, vis, zeekraal en lamsoor, scheermessen… Op zondag is het de bedoeling het record te breken met de langste Mosseltafel waaraan 500 mensen kunnen aanschuiven.

Oog voor het milieu

Water-rAnt, in samenwerking met de stad, zet eveneens de zwerfvuilproblematiek in de kijker met  de documentaire ‘A Plastic Ocean’ Plastic Soup Foundation: ‘A Plastic Soupermarket’ (doorlopend van 10 tot 18 uur in het vroegere Havenhuis)
De Plastic Soupermarket on Tour in Europa is een uniek, modern spektakel: een bekende, maar surrealistische supermarkt die enkel gevuld is met plastic voorwerpen die zijn teruggewonnen uit Europese waterwegen. Deze Soupermarket zal bezoekers verbijsteren met een schaalbare en moderne kunstinstallatie onderlegd door wetenschap, maar geworteld in de populaire cultuur.