De stad Antwerpen wil van Schoonselhof het grootste asuitstrooiïngsgebied van Vlaanderen maken. De stad legt de laatste hand aan de tweede fase van het project. Na het aanleggen van extra groen bij de zes nieuwe columbaria wordt het asbestemmingsgebied begin 2018 in gebruik genomen.

Alsmaar meer mensen – ongeveer 80% – kiezen bij overlijden voor crematie. Schoonselhof wil op die trend inspelen. In totaal komt de nieuwe capaciteit op meer dan 2200 nissen in de columbaria en ongeveer 3000 plaatsen op de urnenvelden. Dat maakt het asbestemmingsgebied het grootste van Vlaanderen.

“In de hertekening van het gebied gaven we aan het architectenteam de opdracht om rekening te houden met de hedendaagse behoeften bij rouwverwerking” zegt Caroline Bastiaens, schepen voor stads- en buurtonderhoud.  In de nieuwe plannen van aanleg wordt rekening gehouden me de wens om een persoonlijke toets aan te brengen in de columbaria zodat afscheid nemen persoonlijker wordt.

Week van de begraafplaatsen

Dit nieuwe asbestemmingsgebied kadert in het masterplan voor het Schoonselhof. De architecten integreerden het ontwerp van de nieuwe perken volledig in het typische landschap van het parkdomein. De kenmerken van de ‘Beaux Arts’-stijl waarin het Schoonselhof oorspronkelijk is aangelegd, komen ook terug in het nieuwe gedeelte.

Nog in deze periode organiseert de stad de Week van de Begraafplaatsen tussen 29 oktober en 5 november. Naast een algemene kennismaking met het Schoonselhof is er ook de Joodse rondleiding op het historisch perk van de Israëlische gemeenschap en de themawandeling over prominenten uit het economische en politieke verleden van Antwerpen.