Scriptbook haalt 1 miljoen euro op

nadiraEen film draaien is vandaag een hachelijke onderneming. Het project kost doorgaans handenvol geld. Succes allesbehalve gegarandeerd. Tenzij je een goed script hebt. Alleen: wat is een goed script?

De Antwerpse startup Scriptbook is ervan overtuigd dat het weet waarin de geheimen liggen van een goed script. In die mate dat investeerders vooraf kunnen gerust gesteld worden en zekerheid kunnen krijgen over het vooropgezette rendement van een project. Door een voorgesteld script doorheen een aantal vooropgezette algoritmes te jagen en dan na te gaan of aan alle parameters voldaan werd kunnen de risico’s voor alle betrokkenen dus heel erg beperkt worden.

Scriptbook is destijds opgericht door Nadira Azermai en Bart De Maesschalck. Nadira Azermai werkte in Hollywood als stagiaire mee aan de verfilming van een script, een film die overigens helemaal flopte. Ze ging zich in dit opzicht verdiepen in de problematiek en kwam daarbij tot de constatatie dat liefst 87% van de gedraaide producties effectief tot drama’s leidt. Bij 70% van de flops heeft dat te maken met de inhoud van het scenario, 30% is toe te schrijven aan de slechte uitvoering ervan.

In de samenwerking met ontwikkelaar Bart De Maesschalck ging Nadira Azermai op zoek naar de correcte algoritmes om scripts te analyseren. Die data mining leidde tot een vaste structuur waarop ondertussen alle projecten kunnen onderzocht worden.

De investeringsronde werd geleid door PMV en Pamica, het investeringsbedrijf van Michel Akkermans.  Daarbij werd 1 miljoen euro aan vers kapitaal opgehaald. Akkermans wordt ook voorzitter van de raad van bestuur van Scriptbook.

Met het geld kan het team van Scriptbook uitbreiden om het product verder te ontwikkelen en internationaal commerciëel uit te rollen. Het bedrijf voert momenteel pilootprojecten uit bij verschillende klanten.