De Vlaamse havengroep Sea-invest van Philippe Van de Vyvere investeert samen met de Franse oliegroep Total 100 miljoen euro in een olietankpark in de Antwerpse haven.

Vanop de nieuwe site zal een ondergrondse pijplijn vertrekken naar de raffinaderij van Total aan de overkant van het dok. Total zal de terminal gaan gebruiken voor import, export en trading. Dat berichten onze collega’s van Gazet Van Antwerpen.

De afgelopen tien jaar investeerde Sea-Invest 1 miljard euro in opslagtankterminals. Met 3,4 miljoen m3 capaciteit in vijf Europese havens (waarvan 3 miljoen in Antwerpen) wordt Sea-Tank een van de grootste uitbaters van olietanks in West-Europa, na de wereldspelers Vopak en Oiltanking.

Investering is gouden zaak voor de Antwerpse haven

In 2019 neemt Sea-Invest een tankpark met een opslagcapaciteit van bijna een miljoen kubieke meter aan het Delwaidedok in gebruik. Ter vergelijking: de capaciteit van het tankpark voor Total bedraagt 160.000 kubieke meter. Sea-Invest investeert niet alleen in tankopslag. Het is ook actief als containerbehandelaar. Aan het Delwaidedok plant het een terminal met een capaciteit van een miljoen containers. De Antwerpse haven was vorig jaar goed voor ruim 10 miljoen containers.

Voor de Antwerpse haven is de expansie van Van de Vyvere een gouden zaak. De overslag van vloeibare bulk is de afgelopen tien jaar verdubbeld tot 70 miljoen ton. Het is daarmee de tweede belangrijkste trafiek, na de containers. Vorig jaar zorgde Sea-Invest in Antwerpen voor 43 miljoen ton overslag. Na de uitbreidingen zal er nog eens 20 miljoen ton bijkomen.

Tankopslag is uitgegroeid tot een derde van de activiteiten van Sea-Invest. De overige twee derde zijn ongeveer gelijk verdeeld tussen fruit/stukgoed en bulkgoederen (steenkool en ertsen).