sibelcoSibelco heeft voor het eerst in 144 jaar (!) verliescijfers geïncasseerd. De discrete Antwerpse multi zakte in 2015 voor 84 miljoen euro in het rood. Sibelco was in de afgelopen jaren een belangrijke leverancier aan de Amerikaanse schaliegasindustrie. Door de plotse terugval van die sector is ook Sibelco meegesleurd.

Sibelco is een internationaal toonaangevend mineralenbedrijf. De groep heeft vestigingen over nagenoeg de hele wereld. Van Australië, Nieuw-Zeeland tot Maleisië, Cambodja en China. Het Antwerpse bedrijf blijft niettemin discreet onder de radar. De familiale aandeelhouders, waaronder vooral de families Emsens, Speeckaert, De Saedeleer en Grosjean geven er de voorkeur aan om de cijfers toe te dekken.

Uit de onlangs neergelegde jaarrekening blijkt inmiddels dat de groepsomzet met 6% daalde tot nog maar 3,1 miljard euro. De operationele kasstroom daalde met 25% tot 494 miljoen euro. Onder de streep bleef finaal inderdaad een verlies over van 84 miljoen euro. Aan de Plantin Moretuslei heet het evenwel dat het verlies toe te schrijven is “aan eenmalige en uitzonderlijke afschrijvingen.”

Blijkt effectief dat vooral de daling van de verkoop van fractioneerzand op de resultaten drukt. Fractioneerzand wordt gebruikt door de Amerikaanse schaliegasbedrijven. Terwijl de olieprijzen verleden jaar naar een dieptepunt daalden raakte de sector van het Amerikaanse schaliegas finaal in de problemen. Sibelco zag meteen ook de vraag naar zijn producten dalen. De omzet op de Amerikaanse markt daalde met liefst 17%. Na de recordcijfers van 2014 ging het meteen de dieperik in.

Sibelco runt ook verscheidene Belgische bedrijven. Daaronder vier Antwerpse dochters: Cofisa, HighFive, de Limburgse Berggrinduitbating en Silfin.