Sipef anticipeerde op dalende prijzen

marctochDe plantagevennootschap Sipef heeft een uitstekend eerste halfjaar achter de rug. In Schoten mogen ze zich evenwel gelukkig prijzen dat ze een groot gedeelte van de productie aan palmolie op voorhand hadden verkocht. Daardoor konden ze de recente prijsdaling voor palmolie opvangen.

Sipef is naast het noodlijdende Sucraf een trots overblijfsel van het Antwerpse koloniale verleden. Het bedrijf van de familie Bracht uit Schoten heeft zich internationaal sterk gediversifieerd en ondertussen een mooie marktpositie opgebouwd in de aanmaak van palmolie, rubber, thee en bananen.

Met een bedrijfsresultaat van 31 miljoen dollar deed het bedrijf het tijdens het eerste halfjaar alvast uitstekend. Die opbrengst ligt immers 22% boven het cijfer van verleden jaar.

Een en ander is vooral toe te schrijven aan de goede afzet van palmolie. Omdat zowel de productie (+9%) als de prijzen (899 dollar per ton ipv. 852 dollar) hoger scoorden werd de rentabiliteit sterk verhoogd. Ondertussen is de prijs voor palmolie evenwel sterk gedaald. De marktspecialisten van Sipef hadden daar evenwel op geanticipeerd en pakweg 80% van de productie op voorhand verkocht tegen eerder vastgestelde prijzen.

De rubberproductie steeg met 5% en de bananen deden het 17% beter. Alleen de theeproductie (-2%) bleef wat achterop.

Het management van Sipef gaat er ondertussen vanuit dat de resultaten voor de rest van het jaar hoger zullen liggen dan die in 2013.