Sipef start nieuw project op in Indonesië

sipefDe plantageholding Sipef is een van de weinige overgebleven koloniale bedrijven. De onderneming uit Schoten is actief in oa. Indonesië en Papoea Nieuw-Guinea. De holding van de familie Bracht stelt er duizenden mensen tewerk. Sipef produceert zowel palmolie, thee, rubber en bananen.

Sipef heeft mooie jaren achter de rug. Op het kasteel Calesberg heeft men lange tijd de vruchten geoogst van een geëngageerde investeringspolitiek. De familie Bracht heeft in dit opzicht de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren (A&vH) mee aan boord genomen.

Vandaag gaat het evenwel moeizamer. Volgens gedelegeerd bestuurder Francis Van Hoydonck wegen de gedaalde prijzen voor palmolie op de resultaten. Palmolie is nu eenmaal een van de hoofdbestanddelen uit het productie-arsenaal van de groep.

De combinatie van gedaalde prijzen met de verminderde productie is niet bepaald bemoedigend. Er werd tijdens het eerste kwartaal 4% minder productie gerealiseerd terwijl de marktprijzen zakten tot 853 dollar per ton. Tijdens diezelfde periode van 2012 was dit nog 999 dollar. De prijsdaling is volgens de analisten van Sipef te wijten aan “de goede soja-oogsten in Zuid-Amerika, de hogere voorraden aan granen en oliën in Noord-Amerika en de goede verwachtingen voor het plantseizoen in het noordelijk halfrond.

Merkwaardig: ook de prijzen voor rubber staan onder druk. De prijzen voor thee zijn gestabiliseerd maar er is weinig opwaartse druk.

2013 wordt daardoor een jaar met lagere resultaten, zet Sipef nu al voorop. Vooral de prijsverwachtingen voor palmolie zijn niet hoopgevend. De plantageholding werkt ondertussen enkele expansieplannen af. Zo de vergroting van de aanplantingen in Papoea-Nieuw Guinea. Overvloedige regenval heeft de werken evenwel afgeremd. In Indonesië heeft de groep een licentie verworven voor de bijkomende ontwikkeling van zo’n 4000 hectaren.