Wilrijk – Voor de inwoners van het dorp Kasongo Lunda in het zuidwesten van Congo wordt het een vreugdevolle kerst. Als alles volgens plan verloopt, heeft het enige lokale ziekenhuis in een straal van 100 km binnenkort drinkwater dankzij Water for All België, de Belgische tak van de non-profit organisatie van medewerkers van Atlas Copco, en haar partners.

Mohamed Sellami, projectingenieur voor Atlas Copco in Wilrijk en één van de vrijwilligers van Water for All: “Met dit project willen we het ziekenhuis, de verpleegschool en in een latere fase ook de lokale bevolking toegang geven tot drinkbaar water.”

Water for Mabele

Het team van Water for All koos voor het ziekenhuis omdat dit in de regio een belangrijke plaats inneemt. Het ziekenhuis telt drie dokters en heeft plaats voor 150 bedden. Tot nu was het ziekenhuis aangewezen op onzuiver water uit de rivier of uit regenwaterputten, en afhankelijk van een oude waterpomp.

Het project is een samenwerking van de vrijwilligers van Atlas Copco in België, het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze en oud-leraar Rudi Nuytemans van het Xaveriuscollege uit Borgerhout. Water for Mabele krijgt ook de steun van de NGO Memisa, organisatie actief in de medische ontwikkelingssamenwerking, die het ziekenhuis in Kasongo Lunda al geruime tijd van medicijnen en financiële steun voor dokters en verplegers voorziet. De verschillende partijen zamelden samen al zo’n 63.000 euro in, waarvan 20.000 euro afkomstig is van Water for All.

Het geld werd gebruikt om naar grondwater te boren op 125 meter diepte. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor de installatie van een nieuwe waterpomp die wordt aangedreven door zonnepanelen.
Voor volgende fasen roept ‘Water for Mabele’ op om het project verder mee te financieren. Het doel is om op termijn alle 25.000 inwoners van Kasongo-Lunda van zuiver water te voorzien. Daarvoor hebben ze nog zo’n 10.000 euro extra bijdragen nodig.

Zuiver water is een basisrecht

Water for All is een non profit organisatie van de medewerkers van Atlas Copco. De medewerkers kunnen op maandelijkse basis vrijwillig een bedrag afstaan. Sinds 2004 doneren ongeveer 350 werknemers van Atlas Copco elke maand een bijdrage voor één van hun projecten, waarmee ze al drinkbaar water voorzien hebben voor 49.000 mensen. Hoewel alle medewerkers van Water for All bij Atlas Copco werken, is het een totaal gescheiden organisatie. Een comité van Atlas Copco medewerkers beslist welke projecten steun ontvangen. Atlas Copco ondersteunt dit initiatief en voor elke euro stort de Zweedse machinebouwer het dubbele bij.