Expertisecentrum Smart Mobility van Antwerp Management School (AMS), het Antwerpse technologiebedrijf Sentiance en de ontwikkelaar van de spitsmijden mobiliteitsapp Olympus Mobility NV werken samen om  individueel mobiliteitsadvies te geven aan de deelnemers van www.spitsmijden-antwerpen.be.

Koen Van De Putte, ceo Olympus Mobility NV: “Het kost bedrijven heel veel moeite om werknemers te overtuigen alternatieven voor de auto uit te proberen, ook al zijn die beschikbaar en valabel. De situatie van elke werknemer apart onder de loep nemen, dat is precies wat de Olympus app geautomatiseerd doet.”

Hoe gaat het in zijn werk?

AMS doet de proef op de som: het mobiliteitsgedrag van 100 werknemers wordt geanalyseerd om individueel mobiliteitsadvies te geven. Bedoeling is de methodiek verder te verfijnen en op ruimere schaal toe te passen in Antwerpen zodat het aantal spitsmijders, nu zo’n 1.100, meer dan verdubbelt.
Gedurende enkele weken brengt de app het mobiliteitsgedrag van de werknemer in kaart. Nadien worden persoonlijke aanbevelingen op maat gestuurd. Olympus Mobility doet hiervoor een beroep op de technologie van het Antwerpse bedrijf Sentiance die de meetdata van de smartphone omzet in intelligente gegevens over het mobiliteitsgedrag. AMS zet haar expertise en personeel  in om de aanbevelingsprocessen te verfijnen.
Koen Van De Putte: “Ik geef een voorbeeld. Nancy woont in Schelle en rijdt elke dag met de wagen via de drukke A12 Antwerpen-Centrum in. Nancy krijgt twee aanbevelingen. Optie 1: de Waterbus die in Hemiksem een opstapplaats heeft en dichtbij haar werkplek aanmeert. Optie 2: trein+velo wordt voorgesteld omdat Schelle station twee treinverbindingen per uur heeft met Antwerpen-Centraal.”

Het kan altijd nog beter

Hoewel er nu al meer dan 1.100 personen meedoen die samen meer dan 4.000 spitsmijdingen realiseerden, liggen de ambities hoger. “Na de eerste inschrijvingsgolf blijkt dat intensere begeleiding en dus persoonlijk advies vereist is om mensen over de streep te trekken. Vandaar dit initiatief”, beklemtoont Koen Van De Putte.
De spitsmijden actie in Antwerpen loopt nog tot april 2019. Automobilisten die overstappen op trein, tram, fiets of hun traject vroeger of later aanvatten kunnen elke maand waardebonnen en lunchvouchers verdienen.

Ook iets voor jouw bedrijf?

Werknemers kunnen zich niet zelf registreren: de registratie van de Olympus Mobility service moet aangeboden worden door de werkgever. Elk bedrijf kan zich kosteloos en online registreren. De werknemers krijgen dan een login voor de Olympus app, te downloaden op iPhone of android. De app registreert automatisch hun spitsmijdingen.
Werkgevers kunnen opteren voor de volledige Olympus Mobility service, waardoor hun werknemers niet alleen spitsmijdingen registeren, maar ook makkelijk tickets kunnen bestellen voor alternatieve vervoersmiddelen zoals trein, tram, bus of fiets.