Antwerpen – Olympus Mobility NV startte begin september ‘spitsmijden Antwerpen’ in het kader van Slim naar Antwerpen. Reeds 187 bedrijven en 650 werknemers doen mee waardoor er tot nog toe een 2 000-tal spitsmijdingen werden gerealiseerd. Olympus gaat nu een stap verder.

Koen Van De Putte, ceo Olympus Mobility NV: “Vanaf vandaag biedt Olympus Mobility aan alle deelnemende bedrijven een volwaardige mobiliteitsapp aan die het volledige mobiliteitsbudget van werknemers beheert. Met deze app rekent het bedrijf tegen eind maart 2018 op 3 000 extra deelnemers.”

Wat kan de app?

Binnen het project ‘spitsmijden Antwerpen’ registreert de Olympus-app spitsmijdingen als deelnemers voor of na de spits toekomen of vertrekken in Antwerpen. Maar ook als ze het openbaar vervoer gebruiken, naar het werk fietsen of thuiswerken, telt de app een spitsmijding.
Via de Olympus-app kunnen ook tickets voor openbaar vervoer, fietsdelen, autodelen en parkeren gekocht en afgerekend worden op één factuur voor de werkgever, en stelt de app het best mogelijke tarief voor. Om de app nog interessanter te maken, worden nu twee bijkomende stappen gezet.

Aan de slag met een mobiliteitsbudget

Een eerste troef is dat de deelnemende 187 Antwerpse bedrijven de spitsmijden-app omgevormd zien in een ‘full-mobility-app’ met één toegang tot autodelen, fietsdelen, trein, tram, bus en parkeren. “Vanaf nu beschikken die bedrijven over de eerste echte ‘Mobility as a Service’ zodat ze op eenvoudige wijze aan de slag kunnen met een mobiliteitsbudget voor hun werknemers. De Olympus-app kan ingezet worden zowel voor woon-werkverkeer als voor dienstverplaatsingen”, zegt Koen Van de Putte.

Gepersonaliseerd mobiliteitsadvies voor werknemers en bedrijven

Ten tweede krijgen werknemers ook gepersonaliseerd mobiliteitsadvies op basis van inzichten in hun verplaatsingsgedrag en persoonlijke situatie. Het bedrijf zelf krijgt een anoniem inzicht over het potentieel aan alternatieve vervoersmodi voor haar personeel.
Koen Kennis, schepen voor Mobiliteit: “De Olympus-app is een reis app die alle mobiliteitsalternatieven op één platform aanbiedt. De eenvoud van dit verhaal kan werknemers over de streep halen om spitsmijdingen te realiseren en om de verschillende mobiliteitsdiensten te gebruiken. Dit is een geweldige opportuniteit voor bedrijven om met Mobility as a Service aan de slag te gaan.”

Hoe kunnen bedrijven mee doen?

De app en het mobiliteitsbudget worden aangeboden via de werkgever. Werknemers kunnen zich niet zelf registreren, maar elk bedrijf kan kosteloos online inschrijven op de bijhorende website. Vervolgens krijgen werknemers van deelnemende bedrijven een login voor de Olympus-app, die zij makkelijk kunnen downloaden op hun smartphone. Wie inspanningen doet om de spits te mijden kan bovendien rekenen op mooie beloningen dankzij de medewerking van de Antwerpse middenstand.