Het Antwerpse advocatenkantoor La-On wordt opgesplitst in twee aparte entiteiten: een voor B2B en een voor B2C. De twee advocaten Paul Cools en Kim Wybo kondigen ook aan dat ze nauwer gaan samenwerken. 

“Op die manier komen we beter tegemoet aan de noden van onze klanten en spelen we in op de nieuwe justitionele hervormingen” zegt het kantoor in een mededeling.

“Dat wil niet zeggen dat we nu ook voor particulieren gaan werken” zegt Paul Cools. “We blijven een kantoor dat enkel voor bedrijven werkt. Maar in de afdeling B2C komen onze cliënten-bedrijven die zelf met particulieren werken, bijvoorbeeld Engie- Electrabel”. De afdeling B2C is in verhouding de grootste, met 70% van de activiteiten. De entiteit B2B neemt de rest voor haar rekening”.

Bemiddeling is efficiënter dan procedures voor de rechtbank

La-On specialiseert zich in incasso, het invorderen van onbetaalde facturen. “Daarbij gaan we in de eerste plaats voor bemiddeling” zegt Paul Cools. “Dit om diverse redenen: door de zaken buiten de rechtbank om te regelen wint iedereen tijd. Eer er een gerechtelijke procedure, na de eventuele beroepsprocedures zijn beslag krijgt zijn we jaren verder. Daar wint niemand iets bij”. Ook de rechtbanken zetten hoe langer hoe meer in op bemiddeling, door gerechtelijke bemiddeling te stimuleren.

Ook minister van justitie Koen Geens zet fors in op bemiddeling om de gerechtelijke achterstand zo al niet weg te werken, dan toch niet verder te laten oplopen. “Geens wil van een conflictmodel, waarbij de meeste zaken via de rechtbanken worden geregeld, naar een oplossingmodel”, zegt Paul Cools. Cools heeft van bemiddeling zijn specialiteit gemaakt door bijscholing, onder meer in Harvard Law School.

Naar andere manier van honorering

“Bij bemiddeling komt meer psychologie kijken” zegt Paul Cools. “De klassieke advocatenkantoren staan er wat wantrouwig tegenover maar dat is om financiële redenen. De ‘traditionele’ advocaat wordt per uur betaald, dus hij heeft er financieel voordeel bij dat een zaak voor de rechtbank lang aansleept. Bemiddeling gaat sneller. We moeten naar een ander systeem van verloning van advocaten”.

La-On werkt met 4 advocaten en een twintigtal medewerkers. Het kantoor heeft nog een kantoor in Italië en werkt samen kantoren in Frankrijk. Weldra komt er ook een samenwerking met een Braziliaans kantoor.