De stad voorziet vanaf eind november op de kaai achter het Loodswezen aan de Schelde in een infrastructuur voor de tewaterlating van asurnen. Het blijft daarnaast ook mogelijk om van op een boot op de Schelde een biologisch afbreekbare asurne te water te laten.

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Caroline Bastiaens: “Het is een idyllische plek, met het geroezemoes van de stad achter ons en met zicht op de lichtjes van de Schelde. Het is de ideale plek waar de rivier het verhaal van de eeuwigheid vertelt.”

Verbondenheid met de Schelde bestendigen

Dinsdag 21 november werd de site ingehuldigd door schepen voor stads- en buurtonderhoud Caroline Bastiaens. Stadsdichter en bezieler van het sociale project ‘eenzame uitvaart’ Maarten Inghels, bracht er zijn nieuwe gedicht ‘Schelpen, Schoenen, Oren’.
In mei van dit jaar keurde het Antwerpse stadsbestuur het besluit goed om asbezorgingen op de Schelde mogelijk te maken. Bewoners konden er toen al voor kiezen om dit via een boot op het water doen. De stad maakt het nu ook mogelijk om afscheid te nemen van op de oever en komt zo tegemoet aan de wens van vele Antwerpenaars om na het overlijden verbonden te blijven met de rivier. Ook niet-Antwerpenaars kunnen van de infrastructuur gebruik maken, zonder bijkomende heffing van belasting op lijkbezorging.

Half ingesloten ingerichte locatie achter het Loodswezen

De plaats waar men de biologisch afbreekbare urnen veilig te water mag laten, situeert zich achter het Loodswezen. Door haar half ingesloten ligging kunnen nabestaanden in een intieme sfeer afscheid nemen van hun dierbaren. Om de locatie veilig en toegankelijk te maken, legt stad Antwerpen een terras aan met hekwerk en zitbanken.

Reserveringsysteem

Om te vermijden dat meerdere families op hetzelfde uur aan de kade staan om een urne te water te laten, voorziet de stad in een reserveringssysteem dat rekening houdt met hoogtij en laagtij. Enkel in de uren rond de hoogste stand van het water kan een afscheidsmoment plaatsvinden.