In samenwerking met Antwerpse horecazaken wordt een intensieve opleiding georganiseerd voor bartenders. De opleiding is opgezet door drankenconcern Diageo, Horeca Vorming Vlaanderen en de VDAB.

14 jongeren krijgen gedurende 8 weken een doorgedreven opleiding die hen voorbereidt op een baan als bartender. Om de knelpuntvacatures in de horeca ingevuld te krijgen is dit soort opleiding nodig, zeggen de organisatoren. 

Het opleidingsprogramma liep eerder al in andere Europese landen. Horeca Vorming Vlaanderen zet haar beste lesgevers in om jongeren zonder enige voorkennis in acht weken tijd om te scholen tot volleerde bartenders. Die lesgevers zijn de drankenexpert Dave Aertgeerts en horecaspecialist Kevin Strubbe. Horecazaken in en om Antwerpen werken eraan mee. “Zonder die medewerking kan het programma niet slagen” zeggen de initiatiefnemers. In het trainingsprogramma ‘Learning for Life’  wordt de cursisten o.m. aangeleerd hoe ze drankjes moeten schenken, ook mocktails, dat zijn niet alcoholische cocktails. Ze leren ook hoe ze moeten omgaan met klanten.  Het programma start op 5 maart. 

Dat de actie wordt gelanceerd op het moment dat Tournee Minerale, de alcoholloze maand, bezig is, is louter toeval zeggen de organisatoren. In de opleiding  zal ook het thema ‘verantwoord drinken’ aan bod komen. “De verantwoordelijkheid van de bartender op het vlak van “verantwoord schenken” is de rode draad doorheen heel de cursus”.

Geïnteresseerde kandidaten dienen zich bij nicole.verbaenen@vdab.be vóór 28 februari.