Twikit, een Antwerps bedrijf dat zich toespitst op 3D-maatwerk, lanceert het innovatieve stabureau STAN. Deze draagbare ‘standing desk’ wordt met 3D-technologie en lasertechnieken louter en alleen geproduceerd op vraag én op maat – volgens de gestalte – van de gebruiker.

Bedrijven doen er goed aan om voor hun werknemers ‘standing desks’ te voorzien, want staan is duidelijk gezonder dan zitten. Langdurig zitten vergroot onder meer het risico op een hartaanval en obesitas. Enkele jaren geleden stelden onderzoekers zelfs dat zitten even ongezond is als roken.

STAN bestaat uit drie afzonderlijke delen die makkelijk in elkaar kunnen worden gezet. Het verhoogde bureau is een perfecte oplossing bij afstandswerken. Het is ook het ideaal werkinstrument voor bedrijven waar de nadruk ligt op dynamische interactie en waar rechtstaande ‘agile’ meetings worden gehouden.

Het vervaardigingsproces van STAN is uniek. Met behulp van de personalisatietechnologie van Twikit kiezen klanten een kleur en model naar eigen voorkeur. Via de Twikit Engine creëren ze een werktafel op maat, die ergonomisch is afgestemd op hun lichaamslengte. Dat model wordt vervolgens omgevormd tot een leesbaar digitaal bestand dat wordt verzonden naar een lasersnijbedrijf naar keuze. Digitale vervaardiging betekent dat merken kunnen afstappen van het eeuwenoude proces van massaproductie, met een complexe toeleveringsketen van fabrikanten, transporteurs en retailers.
STAN is verkrijgbaar in vier modellen en wordt aangeboden via de website van Twikit.

Voor Twikit is STAN een proof of concept dat digitale productie een revolutie kan teweegbrengen in de meubelsector. Dit nieuwe pull businessmodel is veel minder kostelijk voor bedrijven – omdat het geen grote opslagplaatsen en verre transporten vraagt – én beter is voor het milieu.

“We geloven in een totaal nieuwe opvatting van productontwerp en de productietoeleveringsketen. Vandaag willen mensen een persoonlijke toets geven aan een product dat helemaal is afgestemd op hun behoeften”, verklaart Twikit-designer Gilles Borremans.

Twikit is opgericht in 2012 en telt momenteel 16 medewerkers. Het hoofdkantoor bevindt zich in Antwerpen. Daarnaast heeft het bedrijf ook een vestiging in New York.