De start van de werken aan de Oosterweelverbinding is nog niet voor morgen. De Vlaamse regering houdt rekening met nieuw uitstel. De bouwaanvraag wordt pas in mei ingediend en begin 2018 zal de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel kiezen uit drie consortia voor de eigenlijke werken, weten onze collega’s van De Standaard te melden. De eigenlijke werken starten dan ten vroegste in de zomer van 2018. De geschatte opleveringsdatum is dan 2024.

De vertragingen hebben te maken met de diverse procedures die moeten worden gevolgd. Zo is het planMER voor de Oosterweelverbinding nog niet afgerond. Bovendien is er nog de dreiging van een nieuw referendum dat de zaak nog meer kan doen vertragen. Of zo’n referendum er komt hangt af van de vraag of er een vergelijk komt met de actiegroepen Ringland en stRaten-generaal. Er zijn alvast voldoende handtekeningen verzameld om zo’n referendum af te dwingen.

Intussen zorgt de aanleg van de Oosterweelverbinding ook voor hoofdbrekens over de mobiliteit rondom Antwerpen. Een rapport van de Vlaamse regering zegt dat 30.000 auto’s van de ring moeten worden gehaald tijdens de werken. Een gigantische klus, die o.m. een forse verbetering van het openbaar vervoer vereist.