Omschrijven wat deze starter doet, is simpel en toch ook weer niet zo voor de hand liggend. Samengevat: bij Antwerp Underwater Solutions kan je terecht voor alles wat met onderwaterherstellingen te maken heeft. Van inspecties tot het vaststellen van schade of het uitvoeren van herstellingen.

“Een schip zo lang mogelijk op een verantwoorde manier varende houden is onze doelstelling”, zegt Hans Cuylits, zaakvoerder van Antwerp Underwater Solutions bvba in Temse.

Onderwaterinspecties

Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze starter een sterke band met de onderwaterwereld in de regio Antwerpen. Hans Cuylits nam het bedrijf in februari 2017 over.
Het is heel belangrijk zicht te houden op de toestand van een schip onderwater. Dit is een dode hoek voor de kapitein en rederij, maar geen te verwaarlozen hoek. De start is dan ook een onderwaterinspectie om de staat van het schip te controleren of eventuele opgelopen schade in kaart te brengen.
Schade die onderwater verholpen kan worden werkt kostenbesparend want zo kan een schip langer uit een droogdok blijven.

Schroefonderhoud

Hans Cuylits: “Tot het schroefonderhoud dat wij aanbieden, behoort een propeller polishing program. Dit voorkomt dat de schroef door de aangroei van onder meer algen, maar ook pokken, mosselen en schelpen aan capaciteit verliest. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het brandstofverbruik en is dus vooral minder belastend voor het milieu.”

Een cofferdam: wat is dat?

Een gat dichtlassen, een schroef modificeren, anodes plaatsen, …bijna alles wat in een droogdok gebeurt, kan Cuylits’ bedrijf onderwater. “Als het toch noodzakelijk is een droge omgeving te creëren gebeurt dit met een ‘cofferdam’, een mini droogdok. Duikers plaatsen de cofferdam onderwater en dit stelt ons in staat om een afsluiter langs de binnenkant te vervangen”, verduidelijkt Hans Cuylits.

Veiligheid en opleiding: sleutel tot succes

Underwater Solutions investeert veel in veiligheid en opleiding van zijn duikers zodat ze steeds de nieuwste technieken beheersen.
Cuylits: “Onze mensen staan 24/7 klaar om assistentie te verlenen aan schippers, rederijen, scheepsagenten en verzekeringsmaatschappijen. Op de korte tijd dat we bestaan, hebben we al 569 klanten uit de nood geholpen en vervulden we 1 671 duikopdrachten.”

Meer startersnieuws vindt u hier.