Antwerpen – Faces and Glasses, een nieuwe optiekzaak op de Vlaamse Kaai, maar niet zomaar een brillenwinkel. Optieker Koen Van Pottelbergh koppelt er een heel mooi project aan: Eyes for the World.

Koen Van Pottelbergh: “Heel wat bedrijven zijn het project genegen en steunen ons omdat ‘zien’ een verschil maakt in het leven.”

Een tweede kans

Het begon allemaal in de zomer van 2014 toen Koen Van Pottelbergh, een optometrist uit Bornem die in 1999 door een zwaar ongeval aan het linkeroog was blind geworden, in contact kwam met Prof. John Friedman. Deze Amerikaanse antropoloog, die aan myopie lijdt en in België leeft, zocht contact met Koen voor Beautiful Vision Int – de non profit organisatie waarmee Friedman mensen met een laag inkomen helpt als ze oogverzorging nodig hebben. Koen was al enkele jaren bezig met Eyes for the World®, een erkende non-profit stichting, en is van mening dat iedereen – en in het bijzonder kinderen – overal ter wereld, het recht heeft om goed te zien.

Koen Van Pottelbergh: “Bij wijze van spreken heb ik in 1999 de dood voor ogen gezien, maar ik kreeg een tweede kans. Ik vond dat ik iets terug moest doen en zo ben ik in contact gekomen met een aantal professoren die een zelfcorrigerende bril aan het ontwikkelen waren. Door mijn opleiding als optometrist was dit een geschenk bij heldere hemel.”

Zelfcorrigerende bril

Met de FocusSpecs zelfcorrigerende bril die Koen met Focus on Vision ontwikkelde, engageert Eyes for the World®, de organisatie die Koen in 2012 oprichtte, zich met oogartsen wereldwijd om slechtziende kinderen te helpen. In 2016 waren Koen en John niet alleen vrienden geworden, maar ook de stichters van Faces and Glasses (F&Gs). Samen ontwikkelden ze een nieuwe lenstechnologie Eyesnap ® die meer beantwoordt aan de noden van de Europese markt. Alle conventionele opties zijn als standaard in de Eyesnap-lenzen van F&Gs opgenomen: anti-kras bescherming, anti-reflectie, UV-bescherming, en een 1.6 refractie index (het dunste en lichtste materiaal). De klant hoeft enkel nog te kiezen voor een goede, excellente, perfecte of gepersonaliseerde lens.

Maar de ‘goede’ kwaliteit is ook al van de bovenste beste plank. Typisch voor de Eyesnap-lens, vervaardigd door Rodenstock in Duitsland, is dat je die met één klik uit het montuur kan halen en in een ander plaatsen. Als je de vorm van de lens en de stijl en kleur van het montuur hebt gekozen, is de bril klaar.

Faces and Glasses: the flagshipstore

Midden juni opende Faces and Glasses zijn flagshipstore aan de Vlaamse Kaai. Via deze optiekzaak kunnen de oprichters het liefdadigheidsproject Eyes for the World® verder “voeden” en uitbreiden.
“Je hebt niet alleen een mooie, betaalbare bril, maar je geeft er bovendien nog een weg via Eyes for the World® aan een kind in eigen land, Rwanda, China, Colombia, Oeganda of Nigeria”, zegt Koen Van Pottelbergh enthousiast.

Meer interessante starters vindt u op onze overzichtspagina.