Antwerpen – Het gloednieuwe platform van start-up Lancr biedt de  groeiende groep freelancers – momenteel zijn ze met zo’n 200.000 in ons land – alles wat ze nodig hebben om hun activiteiten uit te oefenen: van tankkaarten en verzekeringen tot gespecialiseerde software om te factureren.

Maxime De Roeck, ceo en co-oprichter van Lancr: “Freelancing wordt dé nieuwe vorm van werken.”

Groeiende freelance markt

De timing voor de lancering van Lancr is niet toevallig. De freelancemarkt boomt als nooit tevoren. Onder andere Alain Dehaze, de Belgische topman van ’s werelds grootste uitzendgroep Adecco, voorspelde recent in ‘De Tijd’ dat de ‘app-economie’ het aantal freelancers alleen maar verder zal doen groeien. In de Verenigde Staten is ondertussen 30 procent van de actieve bevolking aan de slag als freelancer. Bij ons loopt het nog niet zo’n vaart, maar volgens cijfers van Unizo telde Vlaanderen vorig jaar 120.000 freelancers. Dat is tien procent meer dan in 2016. In heel België werken zo’n 200.000 mensen in een freelance-statuut.

Freelancers zijn zelfstandig ondernemers

Lancr maakt deel uit van accelerator Start it @KBC, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt. De nieuwe start-up is gevestigd in Antwerpen en bestaat momenteel uit een team van drie. Bekende partners zijn LeasePlan, Volvo en Fleetpass.

Maxime De Roeck richtte de start-up op met de twee founders van Connecting-Epertise, de Belgische marktleider in Vendor Management-Systemen (VMS) die het inhuren van externe medewerkers automatiseren. Ze merkten dat freelancers niet alleen op zoek zijn naar opdrachten, maar daarnaast nood hebben aan ondersteuning bij hun professionele aankopen.
“Freelancers zijn zelfstandigen. Ze moeten zelf een bedrijfswagen, verzekering, telecomabonnement,… regelen”, legt Maxime De Roeck uit. “Vaak krijgen ze niet dezelfde kortingen die een kmo of een corporate wél krijgen. Freelancers verliezen dus niet alleen veel tijd met het vergelijken van producten en diensten, ze betalen vaak ook nog eens te veel!”

Efficiënter en winstgevender werken

Lancr wil freelancers verlossen van die dure rompslomp, zodat ze zich volop kunnen focussen op hun werk. Daarom ontwikkelde de start-up een gespecialiseerde app waar freelancers alle producten en diensten die ze nodig hebben, terugvinden op één centraal platform.
De komende maanden wil Lancr zijn aanbod voor freelancers verder uitbreiden, maar de start-up koestert ook internationale ambities. 

Freelancing is een flexibele manier van werken, veel meer in lijn met hoe de economie evolueert en hoe we vandaag onze dagen organiseren.
De Roeck: “Als je ziet dat in Frankrijk nu al de helft van de afgestudeerden aan universiteiten en hogescholen voor een zelfstandigenstatuut kiest, dan besef je dat we nog maar aan het begin van die evolutie staan. Of je nu een IT-consultant in Edegem bent of een cameraman in New York, Lancr wil je overal helpen om efficiënter en winstgevender te werken.”
Freelancers kunnen de app gratis downloaden in de Apple App Store en Google Play Store.