ANTWERPEN – Consumenten weten in de meeste gevallen niet wat de afkomst van bepaalde producten is. Vaak worden die bovendien in erbarmelijke omstandigheden gemaakt. Mambo Baskets gaat in tegen die trend. De Antwerpse webshop maakt fair trade manden met een verhaal.

Mambo Baskets is een nieuw merk met stijlvolle manden. Die kunnen dienen als opbergmand, plantenmand, draagtas, enzoverder. De Antwerpse onderneming vindt het belangrijk dat de koper exact weet wie de mand gemaakt heeft en hoe de aankoop het leven van de maker verbetert. Daarom is elke mand voorzien van de naam van de producent en zijn of haar verhaal.

Afrikaanse economie ondersteunen

Mambo Baskets startte vorig jaar toen zaakvoerder Nathalie Snoeckx voor het werk van haar man naar Nairobi verhuisde. Daar leerde ze Keniaanse manden kennen, die door de plaatselijke bewoners werkelijk voor alles worden gebruikt.

“Ik besloot op zoek te gaan naar de bron. Dat bracht me in kleine dorpjes waar ik met de makers zelf ging praten”, legt Nathalie Snoeckx uit. “Manden maken is in Afrika een traditie die van moeder op dochter wordt doorgegeven. Vandaag vormt het een bron van inkomsten omdat ze hun gezin niet meer kunnen onderhouden met de opbrengst van de oogst alleen.”

Reden genoeg voor Nathalie Snoeckx om de handgemaakte manden onder de naam Mambo Baskets op de Europese markt aan te bieden. “Ik vind het vooral belangrijk dat ik het rechtstreekse contact met de Afrikaanse wevers kan behouden. Zo blijf ik er zeker van dat de producten met hart en ziel worden gemaakt en dat de makers er een correcte verloning voor krijgen. Het is een duurzame manier om de Afrikaanse economie te steunen.”

Meer info over starters vindt u op onze overzichtspagina. Hebt u ook net een eigen onderneming opgestart of kent u zo iemand? Laat het ons weten via redactie@madeinantwerpen.be en zo komt u de komende weken misschien zelf in de schijnwerpers te staan.