Vader Frank Jacops en zoon Ken lanceren het vernieuwende foodconcept Yumbel dat gezonde, dagverse maaltijden aan huis levert.
Het is een herkenbaar fenomeen. Veel mensen hebben geen tijd om te koken en wensen een alternatief voor op restaurant gaan. Leveranciers van maaltijdboxen spelen daarop in door verse producten met recepten aan huis te leveren.
“Zo’n ingrediëntendoos is handig, maar je moet nog altijd zelf koken”, zegt oprichter Ken Jacops. “En laat je een maaltijd thuisbezorgen? Dan krijg je uitsluitend fastfood of restaurantkost: duur en calorierijk.”

Yumbel in de Bredastraat 121 in Antwerpen biedt een antwoord op die lacune in de foodmarkt.
Frank Jacops: “Onze chefs koken lekker, verantwoord en gevarieerd, en gebruiken weinig vetten, suikers en additieven.”
De menu’s veranderen dagelijks en bevatten vlees-, vis- en vegetarische gerechten, desserten en dranken. Op de website vind je per gerecht de ingrediënten, opwarmingsinstructies en allergenen.

Bestellen bij Yumbel is een fluitje van een cent. Je maakt een account aan, kiest je gerecht en aflevertijd, en betaalt online. Als je vóór 11 uur bestelt, dan kookt, verpakt en levert Yumbel je gerecht diezelfde avond aan huis. De tussentijd heeft Yumbel nodig om dagverse inkopen te doen en alles klaar te maken.

De maaltijden worden na bereiding meteen afgekoeld om ze hygiënisch te transporteren. Fietskoeriers leveren je bestelling in een composteerbare verpakking. “Gezond eten mét respect voor Moeder Natuur”, besluit Ken Jacops.

Voorlopig levert Yumbel uitsluitend binnen de Antwerpse Ring. Binnenkort wordt het bezorggebied uitgebreid en staan er  dagelijks ook glutenvrije gerechten op het menu.

Yumbel werkt anders dan Flavr en Dagvers eveneens lovenswaardige initiatieven die al aan bod kwamen in ‘made in Antwerpen’. Flavr is een online platform dat mensen de mogelijkheid geeft om maaltijden te bestellen en af te halen bij thuiskoks in hun buurt. Vergelijkbaar met Airbnb, het online platform dat reizigers connecteert met aanbieders van overnachtingsinfrastructuur.

Frank Jacops: “Wij hebben een eigen keuken met eigen chefs. Daarbij gebruiken wij onze eigen website en leveren wij met onze eigen fietsen en bakfietsen. Alles in eigen beheer helpt ons om de kwaliteit te behouden.”

Dagvers komt dichter bij het concept van Yumbel. Dagvers wil net zoals Yumbel gezonde maaltijden aan huis leveren. Er is één groot verschil: Dagvers werkt via een coöperatieve en gaat samenwerken met keukenpartner Sense en een logistiek partner voor de leveringen. Iedereen heeft zijn eigen zeggenschap binnen die coöperatieve.
“Yumbel richt zich op een andere doelgroep. Dit zal je zien aan onze gerechten en onze branding. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: iedereen beter doen eten zonder dat de klant moet koken. Alleen hebben we allemaal een andere aanpak”, stelt Ken Jacops.

Meer starters vindt u in onze startersrubriek.