Starters zitten in de lift. Het aantal actieve ondernemingen nam de afgelopen jaren sterk toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de provincie Antwerpen.  Ook het aantal mensen met een baan zit in de provincie Antwerpen in stijgende lijn. 

Het aantal actieve ondernemingen nam de afgelopen jaren sterk toe. Koploper is het arrondissement Mechelen met een toename van 10,85%, gevolgd door arrondissement Antwerpen (+9,50%) en arrondissement Turnhout (+7,99%). Er is ook een duidelijke stijging in hetaantal starters in onze provincie de laatste jaren. Arrondissement Antwerpen steekt er met kop en schouders boven uit met een toename van 15,50% van het aantal oprichtingen tussen 2012 en 2016. Daarna volgen arrondissement Mechelen en arrondissement Turnhout met respectievelijk +13,31% en +6,45%. 

“We zetten met tal van initiatieven al jaren in op het klaarstomen van de ondernemers van morgen. Ik ben blij dat deze aanpak ook vruchten afwerpt”  zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé. 

De voorbije jaren konden in onze provincie ook meer mensen aan de slag. De werkzaamheidsgraad in onze provincie ging er licht op vooruit, terwijl de werkloosheidsgraad daalde.

Naast al het goeie nieuws mogen we ook de schaduwkanten niet uit het oog verliezen. Naast de nieuwe startende bedrijven vallen er ook heel wat faillissementen te noteren. Die kunt u ook wekelijk volgen op onze site. De taboesfeer rond falingen begint stilaan te verdwijnen. Wellicht ook onder Angelsaksische invloed. Vanavond begint op Canvas ‘Durven falen’ een zesdelige reeks portretten van mensen die een faillissement hebben meegemaakt maar de kracht hebben gevonden om opnieuw te beginnen.Ook de Vlaamse overheid laat zich niet onbetuigd. Er is het initiatief ‘failing forward’ van het Agentschap Innoveren en Ondernemen’, met de website ‘metfalenenonstaan.be’ waar ondernemers hun verhaal vertellen.