Minister van Justitie Koen Geens heeft voorlopig bakzeil gehaald met zijn plan om een zogenaamd ‘stil faillissement’ in te voeren. Het Europees Hof van Justitie stak er een stokje voor. En minister Geens had geen zin om een Belgische wet in het parlement te laten goedkeuren die dan nadien Europees onderuit zou worden gehaald.

Met het zogenaamd ‘stil faillissement’ hoopte minister Geens een instrument te creëren dat toeliet om bedrijven die ei zo na failliet waren in zo optimaal mogelijke omstandigheden te verkopen.

‘De idee was om bedrijven die feitelijk failliet waren, door een pre-curator in zijn geheel te laten verkopen en zo meer waarde uit het bedrijf te halen dan bij een openlijk faillissement’, zegt professor Joeri Vanaroye, tevens advocaat bij het kantoor Quinz.
‘Eens een faillissement openlijk aangekondigd, zakt de waarde van een bedrijf heel snel in, werknemers vertrekken, klanten- en leveranciersrelaties ook.’

Een stil faillissement moest de kans bieden in alle discretie kopers te zoeken en eens dat een feit dan formeel het faillissement af te kondigen met gelijk een doorstart. ‘Maar er was vrees dat dit systeem ging misbruikt worden’, zei Vanaroye. Een Europees arrest van 22 juni in een Nederlands dossier, legde een bom onder het systeem.

Ook de vakbonden waren niet opgezet met het systeem. Zij vreesden dat het stil faillissement zou worden gebruikt om personeel tegen de laagst mogelijke kost weg te saneren.

Intussen heeft de rechtbank van koophandel van Antwerpen één van de oudste zaken van Antwerpen failliet verklaard. Het gaat om kookwinkel Soly, een iconische winkel van kookgerei. Vorig jaar is hij nog verhuisd van de Kasteelpleinstraat, waar hij sinds 1896 gevestigd was naar de Nationalestraat. De zaak was destijds begonnen als een ijzerwinkel. De uitbaatster hoopte met de verhuis vorig jaar een doorstart te kunnen maken om zo te kunnen opboksen tegen de concurrentie van de webwinkels. De curator is Tom Hermans.

De rechtbank van koophandel sprak nog twee andere faillissementen uit:

Rovera-shipping bvba. Turnhoutsebaan 188/1, 2110 Wijnegem; navigatiesystemen; op bekentenis, curator: Michel Henquin;

Lavalliere bvba, Paardenmarkt 29/1A 2000 Antwerpen; curator Tom Hermans

De schuldvorderingen moeten ten laatste op 28/07/2017 worden ingediend.