Subsidie voor Voxdale en Ergotrics

robotHet agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) heeft een subsidie van 250.000 euro toegekend aan de bedrijven Voxdale en Ergotrics. Het IWT wil daarmee een innovatieproject ondersteunen dat erop gericht is om opblaasbare systemen (inflatables) te ontwikkelen voor de gezondheidszorg en de industrie.

Voxdale is als ontwerp-, ingenieurs- en studiebureau gericht op conceptgeneratie, innovatie en ontwikkeling van producten en systemen. Het bedrijf uit Wijnegem ontwikkelt daartoe een brede waaier aan innovatieve producten.

Ergotrics ontwikkelt van zijn kant opblaasbare kussens die in tal van toepassingsgebieden gebruikt kunnen worden voor het positioneren van personen of dieren. De devices van het bedrijf uit Hoogstraten laten toe om patiënten in ziekenhuizen optimaal te positioneren of te verplaatsen met minder lichamelijke inspanningen. Hierbij is er ook steeds aandacht voor het gebruiksgemak en de hygiëne.

“Het doel van het project is tweeledig”, zegt Koen Beyers, CEO van Voxdale. “We zullen samen met Ergotrics werken aan medische hulpmiddelen op basis van opblaasbaar textiel. Parallel daaraan zal Voxdale industriële oplossingen bouwen, aangedreven door perslucht. ”

Een van de eerste toepassingen zal een inventarisatie robot zijn met ‘opblaasbare wielen’, ook wel bekend als ‘ballon-banden’ of ‘Tumbleweed banden’. “Deze robot zou gebruikt kunnen worden in explosie gevoelige omgevingen, waar het gebruik van elektrisch aangedreven motoren niet aanbevolen is en obstakels onvoorspelbaar kunnen zijn”, verduidelijkt Beyers. “Met een persluchtfles aan boord, zal deze robot in staat zijn om zelfstandig geometrieën in te scannen en veilig terug te keren naar de basis.”

Deze ‘Tumbleweed technologie’ werd ooit geïnitieerd in het kader van ruimte-exploratie en zal nu zijn weg vinden naar toepassingen op aarde. De IWT-subsidie zal een extra impuls geven aan de ontwikkeling van deze opblaasbare technologieën.