Sucraf wacht op nieuwe initiatieven

valueDe financiële wereld blijft erg benieuwd wat de Nederlandse investeringsvennootschap Value8 van plan is met de Antwerpse beursschelp Sucraf. Value8 nam anderhalf jaar geleden een participatie van 26% in de vennootschap maar sindsdien is er nog niet veel gebeurd. De Nederlanders beperken zich kennelijk tot het beperken van de instandhoudingskosten van de holding. Verleden jaar werd een beperkt verlies van 57.000 euro geboekt.

Sucraf is een van de laatste overblijfselen van het eens zo roemruchte Antwerpse koloniale verleden. De maatschappij was vele jaren actief in Afrika. Zo ook in de voormalige Belgische kolonie Congo. Na de onafhankelijkheid van de kolonie ging het evenwel snel bergaf met de Belgische participatiemaatschappijen en met Sucraf. Het bedrijf liep hopeloos vast in de chaos die in de afgelopen jaren gecreëerd werd.

In die mate dat de hoofdaandeelhouders rond de Antwerpse familie Kronacker, de Groupe Sopex Sucraf kwijt wilden. Een jarenlang aanslepend conflict met de Congolese overheid met betrekking tot de suikerraffinaderij Kiliba, het laatste industriële bestand van de maatschappij zorgde al die tijd voor irritatie. Toen Kinshasa de raffinaderij “op frauduleuze manier in vereffening liet stellen” was voor de familie Kronacker het verhaal over en uit. Ook Sucraf zou vereffend worden.

De Nederlanse investeerder Paul de Vries, de man achter Value8 had al wel eerder eens een lege beursschelp gekocht en haar een nieuwe richting opgestuurd. Hij betoonde dan ook veel belangstelling voor de Antwerpse maatschappij en nam finaal in onderling overleg een participatie van 26%. Waarbij het kennelijk de bedoeling was om op die manier een beursnotering binnen te halen.

de Vries kondigde aan dat Sucraf nieuwe activiteiten zou toegeschoven worden maar na al die tijd blijft het nog wachten op een initiatief van de Nederlanders.