Tabaknatie bouwt onverminderd magazijnen bij

toebakDe Tabaknatie zet de expansieplannen onverminderd door. In 2012 werd 10 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van een nieuw opslagmagazijn op de Antwerpse Linkeroever. De Tabaknatie is het grootste opslag- en overslagbedrijf van tabak in de wereld.

Met een geconsolideerde omzet van 91 miljoen euro groeit de Tabaknatie sterk door. De financiële resultaten mogen overigens gezien worden: een nettowinst van 1,7 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 3,7 miljoen euro. Het bedrijf heeft van Antwerpen een van de belangrijkste overslaghavens ter wereld gemaakt en daarbij nagenoeg alle concurrenten zoals Bremen definitief uit de wielen gereden.

Sinds de uitkoop van de laatste natiebazen in 2006 heeft de familie Heyndrickx met vader Henri, dochter Brigitte en zoon Kurt het initiatief stevig in handen. Daardoor is de strategie ook scherper afgesteld op vastgelegde doelstellingen. In het verleden was bij bepaalde strategische beslissingen steeds het akkoord noodzakelijk van de natiebazen zelf. Dat leidde vaak tot patstellingen en blokkeringen.

Met de bouw van het nieuwe magazijn Amos wordt de opslagcapaciteit op Linkeroever nog vergroot. Amos komt in de reeks magazijnen met oa. Atlantis, Apollo, Arinane e.a.

Eerder werd in Polen een eigen dochteronderneming opgezet die als Tabaknatie Polska vooral de logistiek richting Duitsland en het voormalige Oostblok voor haar rekening neemt.

De Tabaknatie is vandaag een wereldplatform voor de distributie van tabak. De aanvoer komt uit liefst 60 verschillende landen. Het bedrijf garandeert de klanten-afnemers anderzijds sanitaire inspecties op de ingevoerde producten, staalnames die dienen als referenties, het herstel van eventuele schadegevallen, sorteringen, wegingen en de finale distributie.

De oudste documenten met betrekking tot de Tabaknatie dateren van 1896. Het lijkt ondertussen vast te staan dat het bedrijf echter ook voorheen al actief was. Merkwaardig: de Tabaknatie is de facto de enige natie waarvan het verhandelde product ook in de naam van de firma staat.

Bij de Tabaknatie werken vandaag 230 mensen.