Het accountancy en consultancybedrijf Grant Thornton gaat bij het rekruteren van nieuwe medewerkers voortaan minder de nadruk leggen op diploma’s en meer op talent. Dat zegt het bedrijf in een persmededeling. Diploma’s zullen niet langer de doorslag geven bij het aanwerven van medewerkers.

“De juiste mentaliteit, ambitie, zin om te ondernemen, contactvaardigheden en emotionele intelligentie zijn minstens zo belangrijk”, aldus het bedrijf. “Een aantal skills kunnen sowieso nog on the job zelf worden aangeleerd.”

Bij Grant Thornton worden ook bachelors aangeworven in functies die tot voor kort alleen voor masters waren weggelegd. Managing partner Paul De Weerdt en HR manager Lieve Depoorter beseffen dat dit best revolutionair kan overkomen maar zien toch vooral voordelen in de nieuwe aanpak. “Ondanks de huidige war for talent zijn we ervan overtuigd dat nog heel wat talent op de markt niet wordt aangesproken. Uiteraard moet men kwalificaties kunnen voorleggen maar we willen de trend zetten door ook op het eerste zicht minder evidente profielen aan boord te halen”, zeggen De Weerdt en Depoorter.

Grant Thornton Belgium behoort tot de wereldwijde groep Grant Thornton International, die zijn oorsprong heeft in de Verenigde Staten. Het bedrijf biedt diensten aan zoals audit, advisory, accountancy, tax en legal. Naast het kantoor in Antwerpen zijn er in België vestigingen in Brussel, Gent, Turnhout, Hasselt en Doornik. Jaarlijks werft het bedrijf zo’n 25 nieuwe medewerkers aan.

“Deze niet-beperkende manier van rekruteren kunnen we hanteren omdat nieuwe krachten bij Grant Thornton de kans krijgen om het vak te leren”, zegt Lieve Depoorter. “Traditioneel lag de focus bij de selectie op het diploma, nu leert de praktijk dat relationele vaardigheden en inzet minstens even belangrijk zijn. We testen nieuwkomers in de eerste plaats op hun analytische skills, leercapaciteiten en communicatieve vaardigheden”.