Deze week ging in New York een tentoonstelling met ontwerpen van afgestudeerden van de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen van start. Tijdens New York Fashion Week krijgen ze de kans om zichzelf voor te stellen aan de verzamelde mode-elite op de expo in het kader van het project VOID die nog tot 17 februari loopt.

De meest vooraanstaande modescholen ter wereld – Londen, New York en natuurlijk Antwerpen – willen met het project VOID de link leggen tussen hun pas afgestudeerden en de mode-industrie. Vijftig afgestudeerden van de vier scholen tonen een week lang hun werk. Verder zijn er de hele week workshops en lezingen door fashion professionals over modeproductie, -promotie en -consumptie. De expo opent met de voorstelling van een film van de bekende Londense modefotograaf Robi Rodriguez. Hij maakte een portret van de jonge creatievelingen van de Antwerpse modeafdeling.

En wie zijn die beloftevolle talenten uit Antwerpen?

Voor Antwerpen bestaat de selectie uit Wujic Jo, Nastasia Fine, Sofie Nieuwborg, Marta Twarowska, Joanna Chlust, Eduard Both, Maximillian Welsch, Ken Thaodee, Robbie Van Mierlo en Raphaelle Lenseigne, allemaal afgestudeerden van 2017. Zij worden aangekondigd als ‘het meest veelbelovende talent van de volgende generatie’ en hun ontwerpen moeten ‘het belang aantonen van experimenteren en van mode-onderricht in de hedendaagse industrie’. 

VOID is een initiatief van 1Granary, een internationaal netwerk dat prominente en veelbelovende modeontwerpers aan elkaar wil linken. In dat kader organiseren zij deze week een project in Red Hook Labs, een in Brooklyn gehuisveste galerij annex studio annex school. De meest getalenteerde jonge kunstenaars krijgen er de kans om samen te werken, leren en creëren, samen met gevestigde waarden. Red Hook zorgt er bijvoorbeeld voor dat de jonge ontwerpers feedback krijgen van topfotografen over het samenstellen van hun portfolio.