Taxistop organiseert een nieuw carpoolproject voor de Antwerpse haven, waar in eerste instantie zes bedrijven aan deelnemen. Het gaat om een digitale tool die aanbieders van plaatsen in de auto moet koppelen aan vragers naar een rijplek. 

Taxistop is een vzw met 40 jaar ervaring in gedeelde mobiliteit,. Het voorgestelde project heet ‘Carpool.be in de Antwerpse haven’ . Met het systeem van preregistratie en matching wordt de drempel om aan carpoolen te doen lager, vindt  Taxistop. De preregistratietool van Carpool.be wordt gerealiseerd in het kader van de Marktplaats voor Mobiliteit van Slim naar Antwerpen. Het project werd voorgesteld in het hart van de Antwerpse haven bij Covestro, een van de zes pilootbedrijven die in het project stappen.

Betere ‘koppeling’ is noodzakelijk

“Werknemers willen graag carpoolen maar vinden op hun moment van inschrijving niet altijd de geschikte carpoolpartner” zegt Angelo Meuleman van Taxistop.

Taxistop verwerkt nu alle gegevens op hetzelfde ogenblik aan de hand van een lijst die de werkgever doorgeeft. De werknemer geeft daarvoor toestemming via één eenvoudige klik“, zegt Meuleman. “De gegevens van de werknemers worden bij Carpool.be verwerkt. Zij krijgen kort nadien een gepersonaliseerd carpoolaanbod, in lijstvorm en op een kaart voorgesteld. Zo zien zij meteen met wie ze kunnen samenrijden”.

Zes havenbedrijven zijn nu betrokken bij het pilootproject: Covestro, Engie Fabricom, Euroports, Lanxess, SGS en Total.

Carpoolen heeft groot potentieel

Managing director Volker Weintritt van Covestro: “Een mobiliteitsscan in samenwerking met de provincie Antwerpen en Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland bracht het potentieel in kaart voor mogelijke vervoersalternatieven voor solo-autogebruik. Hieruit bleek dat naast de (elektrische) fiets en het reeds georganiseerde busvervoer met naburige bedrijven, het grootste potentieel voor ons bedrijf te vinden is in carpoolen.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Carpool.be is een kant-en-klare oplossing voor bedrijven. Deze toepassing met inhoudelijke ondersteuning geeft werkgevers een tool om hun werknemers te helpen bij het vinden een geschikte carpoolpartner”.

Carpool.be van Taxistop is 1 van de 10 geselecteerde projecten van de Marktplaats voor mobiliteit, die inzet op slimme mobiliteitsoplossingen in de Antwerpse regio.