De tewerkstelling in Belgische kmo’s bereikte het afgelopen kwartaal een nieuw record. Dat blijkt uit de jobindex van HR-dienstenverlener SD Worx. De tewerkstelling bij Belgische bedrijven tot honderd medewerkers is met 0,2% lichtjes gestegen in vergelijking met het vorige kwartaal.

Die groei komt voornamelijk uit Vlaanderen (+0,5%). In het Vlaams gewest is de provincie Limburg de grootste stijger met +1,3%. Brussel gaat lichtjes achteruit met 0,1% en Wallonië daalt met 0,5%. Beide gewesten kenden voor het tweede opeenvolgende kwartaal een daling.

Vooral de dienstensector kende in het laatste kwartaal een groei, naast de seizoensgebonden sectoren als sport, ontspanning en recreatie. Ten slotte blijft ook de vergrijzing van de kmo-medewerker een constante. In vijf jaar tijd verhoogde de aanwezigheid van 55-plussers bij de kmo van 9,15% naar 12,65%.

De kmo-jobindex van SD Worx gaat sinds ruim tien jaar, sinds 2006, na hoe het gesteld is met de tewerkstelling in de Belgische kmo’s, dat zijn bedrijven met 0 – 100 medewerkers. Die jobindex staat nu op 115,4. Dat betekent dat er nu 15,4 werknemers meer tewerkgesteld zijn in de Belgische kmo’s in vergelijking met 2006, toen