Vijftien start-ups zijn door accelerator The Birdhouse geselecteerd om een zes maanden durend intensief en gratis begeleidingsprogramma te volgen vanaf 26 februari. Niet minder dan 857 Vlaamse en Brusselse start-ups dongen mee om uitverkoren te worden voor de vierde lichting.

Elaha Rafie van Set Travel (Sun-Energy-Travel Global) die net is ‘afgestudeerd’ met de derde lichting: “Je voelt je minder alleen en krijgt de kans om binnen een vertrouwde groep over belangrijke beslissingen te praten.”

Positieve ervaringen

Naast SET kwamen nog dertien succesverhalen uit de derde lichting. Twee van de zestien aanvankelijk geselecteerde start-ups stapten in overleg vroegtijdig uit het begeleidingsstraject.
De 37 bedrijven uit de drie voorgaande begeleidingstrajecten realiseerden samen 4.286.000 euro omzet en haalden in totaal 4.620.000 euro op. 

Aan de selectie gaat een strenge procedure vooraf. De kandidaten moeten hun ambitieuze objectieven en concrete groeiplannen aantonen. The Birdhouse werkt structureel samen met Belfius dat 10 miljoen euro reserveert  om in de start-ups van The Birdhouse te investeren. Naast Belfius, dat 20 procent van de aandelen heeft, zijn ook EY en Securex partners van The Birdhouse.

The Birdhouse heeft twee afdelingen: Antwerpen en Gent. Het biedt een poel van mentors met een verscheidenheid aan talent en ervaring. Onder andere HR-specialist Conny Vandendriessche, ex-CEO van Cisco Benelux Pol Vanbiervliet, voormalig CEO van Brussels Airport Wilfried Van Assche, ondernemer Tom Maerten die een interim-managementkantoor leidt, voormalig oprichter van Sunweb België Philip Timmermans, advocaat Jeroen De Man en Tom Willemen van Willemen Groep begeleiden de start-ups. In totaal zijn meer dan 35 ervaren mentoren betrokken bij het programma van The Birdhouse.

Beloftevolle startups

Onder de geselecteerde bedrijven zijn er acht die in The Birdhouse Antwerpen worden ondergebracht:
Charlz Sway een schoenmerk met verwisselbare hak waaraan Made in Antwerpen al aandacht besteedde; 
Children are composers, een onlinemuziekschool voor kleuters
Crowdfilms, matcht een filmcrew en zoekt financiering voor de integrale streaming van een voorstelling, concert, sportwedstrijd of seminarie
Gingerwald, interactieve (cold-pressed) juice-corners voor bedrijven
Immo IQ, een digitale makelaar
– Knowledgeflow, verzamelt de kennis in een bedrijf via zijn platform
PARC, het reeds door Made in Antwerpen opgemerkte gesloten online netwerk gebouwd rond de vriendjes van je kind 
Skillz, platform voor naschoolse opleidingen en activiteiten voor kinderen. 

In het Gentse kantoor van The Birdhouse krijgen nog zeven startups onderdak. Over zes maanden weten we of de vijftien bedrijven met succes het begeleidingsprogramma hebben doorlopen.