Het is een flauwe woordspeling maar wassalons zijn ‘hot’. We hadden al de variant ‘wasbars’, waarvan er ook één in Antwerpen is, een combinatie van bar en wassalon.

Nu legt tekenaar en theatermaker Tom Clement van MartHa!tentatief, een theatergezelschap uit Mortsel, de focus op wassalons. En wel op de volgende manier:

Vanaf 2 oktober trekt hij gedurende negen weken met tekengerei en schildersezel door de stad. Hij zal telkens een week lang gaan bivakkeren in een Antwerps wassalon. Tom zal als het ware zijn atelier inrichten in dat wassalon, en dit tussen 9.30 en 17 u.

Een wassalon als kunstgalerij

Tom Clement zal tekenen, schilderen, besprekken voeren en op de was letten van de bezoekers die even thuis iets moeten gaan halen. Elke nieuwe tekening krijgt een plaats aan de muur van het wassalon. Wassalonbezoekers en toeschouwers zien zo een echte tentoonstelling groeien.  Die tentoonstelling wordt telkens op het einde van elke week geopend met een feestelijke vernissage.

Elk wassalon is een kleine microcosmos. Tom Clement wil tijdens dit project onderzoeken hoe het leven zich ontvouwt binnen die kleine wereld van een wassalon. Op elke locatie nodigt hij ook steeds een andere dichter/schrijver uit die zich laat inspireren door deze microkosmos. Tijdens de vernissage op het eind van iedere week stelt die dichter/schrijver een gedicht voor aan de bezoekers.

Tom Clement zal te gast zijn in negen Antwerpse wassalons. Op 2 oktober gaat hij vast start in een wassalon in de Brederodestraat.

Na afloop van het project verschijnt er een krantje met een selectie van de werken en de gedichten van onder andere Maarten Inghels, Anissa Boujdani, Andy Fierens…

Wassalon is een coproductie tussen MartHa!tentatief, de Antwerpse Cultuurcentra en Antwerpen Boekenstad.

De volledige lijst van de wassalons waar Tom zal neerstrijken vindt u hier.