Tijdens ‘Us by Night’ op 23, 24 en 25 november komen meer dan 60 ronkende namen met inspirerende keynotes hun licht schijnen op het nieuwste binnen grafisch design, motion design, kunst en meer. Een van de gastsprekers is Antwerpenaar en grafisch ontwerper, Tom Tosseyn, die met diverse grote labels en ontwerpers werkt.

Tom Tosseyn:  “Ik vind het moeilijk om mijn grafische stijl te omschrijven. Ik doe gewoon mijn ding zonder echt na te denken over een stijl.”

Uitgepuurd en degelijk design

”Alle input die ik krijg, dus ook voor een opdracht, gaat eerst door mijn filter die in de loop der jaren vorm heeft gekregen. Het grootste deel van het eindresultaat krijgt hierdoor al vorm en kleur”, zegt Tom Tosseyn. “Als ik mijn stijl dan toch in enkele woorden moet omschrijven, dan is ‘smart design with a twist’ wel van toepassing. Ik weet er altijd een draai aan te geven die zorgt voor een zekere originaliteit en frisheid. Ik ben niet vlug tevreden en geef niet snel op. In die zin is mijn werk ook ‘elaborated’, want ik ga altijd een stapje verder, of twee-drie, en probeer steeds er alles uit te halen wat er uit te halen valt.”
Voor Tosseyn is het ook heel belangrijk dat het verhaal, het concept tot in de kleinste details klopt, ook naar uitvoering en materialen toe.

Werken voor grote merken

Tom mag best fier zijn op zijn realisaties voor merken zoals Raf Simons en Alexander Mc Queen.
“Ze betekenen voor mij allemaal evenveel. Of het nu een flyer is voor een underground feestje in Antwerpen of een print ontwerp voor een designer met internationale allure. Ik doe alle projecten met evenveel liefde, passie en motivatie. Nooit zal ik een project aanvaarden als ik de klik met de opdrachtgever niet voel en het project mij niet opwindt. Want dat zijn de absolute voorwaarden opdat ik met plezier en vol passie vanuit mijn hart er kan aan beginnen.”

Eigen ‘limited editions’

Vanuit zijn focus op mode heeft Tom zelf enkele limited editions uitgebracht: foulards in Italiaanse zijde, een weekender bag en een reeks graphic t-shirts en sweaters. “Maar telkens in zeer gelimiteerde oplagen en heel impulsief, just for the fun, en nooit met het idee om er een business van te maken… Maar wie weet, komt hier wel verandering in”, antwoordt Tom met een knipoog.

Wat verwacht Tom Tosseyn van Us by Night?

“Ik heb totaal geen idee wat ik moet verwachten, want ik ben niet echt gewoon om te spreken voor een publiek”, zegt Tom bescheiden. “Het liefst zit ik thuis in mijn eigen creatieve bubbel en houd ik me bezig met een of ander project. Maar ik wil voor een keer weleens de uitdaging aangaan. Als ik een paar mensen kan inspireren, ben ik tevreden!”