Oost-Vlaamse kleine gazellen zijn van Turkse komaf

grondDe twee Oost-Vlaamse “kleine gazellen” zijn de facto Turkse familiebedrijven. EBN-Tech en Bayro, beide uit Lokeren hebben over de afgelopen vijf jaar de sterkste groeicijfers van de provincie neergezet.

Het financieel weekblad Trends maakt elk jaar een overzicht op van de snelst groeiende bedrijven in de onderscheiden Vlaamse provincies. Trends brengt daartoe de omzetcijfers, de kasstroom en het personeelsbestand bijeen en vergelijkt de resultaten uit 2008 met die van 2012.

De bedrijven worden daartoe in functie van het omzetcijfer opgedeeld in drie categoriën: de grote, de middelgrote en de kleine gazellen. Voor Oost-Vlaanderen kwam het bedrijf Alco-Bio Fuel uit Sint Kruis Winkel als nummer één uit de bus. De categorie grote gazellen omvat alle bedrijven met een omzet van minstens 10 miljoen euro. In de categorie middelgrote gazellen, bedrijven met een omzet tussen de 1 en de 10 miljoen euro kwam SBS Skill Builders uit Nieuwerkerken bovenaan.

De kleine gazellen zijn bedrijven met een omzet tot 1 miljoen euro. Uit de becijferingen van Trends blijkt dat in Oost-Vlaanderen twee bedrijven met ondernemers van Turkse komaf de beste cijfers konden voorleggen. Het gaat om twee ondernemingen uit Lokeren.

EBN-tech kwam met een score van 37 op de eerste plaats. Hert bedrijf van de broers Mergen is een gespecialiseerde bouwonderneming die het vooral moet hebben van gas- en elektriciteitsaansluitingen, de aanleg van nutsleidingen, laswerken, sanitair en elektrische installaties. Het klantenbestand bestaat uit bedrijven als Eandis, Belgacom, Telenet, Q8, Octa+ e.a. EBN-tech wil overigens nog altijd grondwerkers, herbestraters, werftoezichters en elektriciens aanwerven.

De stichters van Bayro uit Lokeren zijn eveneens van Turkse komaf. Bayro is het zusterbedrijf van Hardo en voert grondwerken uit voor klanten als Eandis, Belgacom, Telenet of water-link. Beide ondernemingen zijn in handen van de familie Top. Bayro komt in de top van Trends net onder EBN-tech