Fotograaf Stephan Vanfleteren exposeert vanaf 5 oktober met een aangrijpende reeks portretten in een unieke setting: in het ruim van het binnenschip de ‘Lauranda’. Hij maakte een selectie uit zijn fotoreeks ‘People of Mercy’, waarmee hij de eerste prijs won in de categorie ‘Staged Portraits’ van de World Press Photo Awards, en vulde deze aan met een nieuwe selectie nooit geziene foto’s.

Caroline Bastiaens, Schepen voor cultuur, Stad Antwerpen: “Empathie. Mededogen. Mercy.
 Dat is wat de mensen van Mercy Ships en wat Stephan Vanfleteren bindt, wat hen voortstuwt ook; hun mededogen voor de mens.”

Mercy Ships verzorgt, opereert en geneest al jaren de meest kwetsbaren. Stephan Vanfleteren, monument in de Belgische fotografie en ver daarbuiten, nam de tijd om te kijken en te luisteren. Om hun verhalen te registreren en de mensen voor zijn gelauwerde lens te halen. De beelden zijn zeer confronterend. Ze wijzen op de vergankelijkheid van de mens, op die vreselijke verwondingen die ziektes kunnen achterlaten, fysiek maar ook mentaal en sociaal.

Stephan Vanfleteren: “De ‘People of Mercy’-reeks is gemaakt in Madagaskar en Guinee, West-Afrika. Mercy Ships vroeg me een reportage van hun ziekenhuisschip de Africa Mercy te maken. Mensen gaan naar het schip om geholpen te worden. Opereren gaat van heel extreme toestanden, tot heel simpele zoals cataract. Voor die mensen is het een gigantisch verschil. Soms is het ook een kwestie van leven of dood.”

De ‘Lauranda’ op de kade naast Het Steen

Voor zijn tentoonstelling zocht Vanfleteren een plek waar de sfeer ‘Mercy Ships’ opnieuw kwam bovendrijven, samen met de geur van teer. En die vond hij op de Lauranda, een prachtige sleepspits uit 1928 die sinds 1975 tot het varend erfgoed van de stad Antwerpen behoort.
“Stad Antwerpen heeft, samen met de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum, haar schouders gezet onder dit project. We zijn vandaag een zeer trotse en fiere partner van ‘People of Mercy’ en van ‘Stories of Mercy’, de expo die gelijktijdig in het Havenhuis zal lopen en die dieper ingaat op het werk van Mercy Ships”, zegt Caroline Bastiaens.

‘People of Mercy’ en ‘Stories of Mercy’

De fototentoonstelling loopt elke namiddag vanaf 5 oktober t.e.m. 10 december in de ‘Lauranda’, op de kade naast ‘Het Steen’, in het Maritiem Park dat in zijn huidige opstelling nog voor een laatste keer opent voor het publiek. De inkomprijs van 8 euro gaat volledig naar de medische zorg van patiënten van Mercy Ships.
Naast deze foto-expositie loopt van 2 oktober t.e.m. 10 december in het Havenhuis de gratis tentoonstelling ‘Stories of Mercy’ waarmee de bezoeker een overzicht van de organisatie Mercy Ships krijgt.