EREA Energy Engineering, transformatorproducent uit Wijnegem, heeft het nieuwe ISO 9001:2015 certificaat behaald. Auditeur SGS Belgium gaf zelfs geen grote of kleine tekortkomingen aan. Het certificaat garandeert klanten dat EREA gestructureerd werkt aan kwaliteit.

EREA-bestuurders Jeroen Goetschalckx en Herman Nollet: “We willen steeds beter doen. Het was belangrijk om onze medewerkers daar bewust van te maken. Dan is het erg fijn om te merken dat de aanvraag voor de ISO 9001:2015 filosofie zo sterk gedragen wordt door hen.”

De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) helpt met haar normen organisaties om te voldoen aan de behoeftes van klanten en andere stakeholders en om tegelijk te beantwoorden aan de wettelijke bepalingen rond hun producten of diensten. Een ISO-certificaat is met andere woorden een waarborg voor kwaliteit.

Concrete interne processen

Het bedrijf wou haar streven naar kwaliteit en klantgerichtheid omzetten in duidelijke structuren en processen. In het kader van de certificering werden daarvoor de interne processen van dichterbij bekeken. “Dat gaat over heel concrete zaken zoals het opnemen van de telefoon of het respecteren van levertermijnen. Ook de klachtenafhandeling werd scherp gesteld. We hebben een duidelijke procedure vastgelegd zodat we tot een oplossing komen voor de klant én zelf uit de klacht leren voor de toekomst. We mikken op twee innovaties per jaar, ook die doelstelling en het voorafgaande proces zitten in het certificaat vervat”, zegt Herman Nollet. 

Breder perspectief

EREA zette voordien al sterk in op kwaliteit en klantgerichtheid. Het bedrijf beantwoordde dan ook bij de eerste audit onmiddellijk aan de nieuwe ISO 9001:2015-normen. Die omvatten onder meer de eis om een analyse van de context en de stakeholders uit te voeren. “EREA legt een breder perspectief aan de dag door eveneens naar de omgeving van het bedrijf te kijken en daar rekening mee te houden. Ook de impact van onder andere wetenschappelijke en maatschappelijke evoluties op het bedrijf kwam aan bod”, besluit Jeroen Goetschalckx.