Transportgroep Van Moer Logistics heeft de helft van de ATO-terminal in handen gekregen. Daarmee heeft het bedrijf uit Zwijndrecht nu ook een watergebonden terminal in de Antwerpse haven.

Van Moer zet op die manier een grote stap in de richting van wat ze noemt haar ‘intermodale ambities’. ATO staat voor Associated Terminal Operators en is gespecialiseerd in het vervoer via zowel het spoor, de weg als de binnenvaart.

Van Moer neemt het aandeel van 50 % over dat NMBS Logistics in ATO bezat. Moutproducent Boortmalt en Van Moer Logistics zijn nu ieder voor de helft eigenaar van de terminal.

De ATO- terminal is bijna 175.000m² groot en draait 500.000TEU per jaar over de halve kilometer lange kade. Met de komst van Van Moer Logistics zal dit volume de komende jaren nog verder groeien. Daarnaast investeert ook Boortmalt in extra productie capaciteit op ATO aan het 6de Havendok.

Uitbreiding naar vervoer over de weg, via het spoor en de binnenvaart

Voor van Moer is deze participatie een belangrijke stap naar wat heet ‘intermodale’ activiteiten. Niet alleen kan er nu watergebonden logistiek worden aangeboden, ATO zal ook als HUB fungeren voor de corridor richting het achterland, via het spoor en de weg.

De lichterdienst van Van Moer, iBarge, vaart nu dagelijks op de terminals Vilvoorde, Umicore en Blue Gate. Met ATO in de haven van Antwerpen zal er dus extra bundel- en buffercapaciteit ontstaan.

Johan Gemels blijft gedelegeerd bestuurder in de terminal. “Ik ben blij dat de authenticiteit en flexibiliteit van de terminal gewaarborgd blijft met deze nieuwe partner. Van Moer heeft de juiste waarden om ATO verder te laten groeien. Dit was een belangrijke voorwaarde in onze keuze”, zegt Gemels.