De UA is niet gewonnen voor een verplichte test voor iedereen die naar de universiteit wil. Dat zegt de Antwerpse rector Herman Van Goethem. De rector vreest dat die verplichte test een rem zal zetten op de democratisering van het onderwijs.

De KU Leuven en de UGent breken een lans voor een verplichte test voor iedereen die naar de universiteit wil. Maar de Universiteit Antwerpen vindt dat gevaarlijk. ‘Sommige jongeren zullen niet aan de opleiding beginnen, hoewel ze misschien toch zouden slagen. Jonge mensen kunnen nog sterk evolueren na de prille leeftijd van 18 jaar” zegt rector Van Goethem.

Nu al worden in verschillende studierichtingen ijkingsproeven georganiseerd. Daarbij wordt naar de motivatie en de voorkennis gepeild. Wie slecht scoort, mag nog steeds aan de richting beginnen, maar krijgt bijvoorbeeld de nodige begeleiding.

De rectoren van de KU Leuven en de UGent willen die ijkingstoetsen nu voor elke bacheloropleiding aan de universiteit organiseren en het liefst verplichten.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is het idee ook genegen. De Vlaamse regering legt binnenkort vast voor welke opleidingen de proeven vanaf volgend jaar verplicht worden. Dat zal zeker voor burgerlijk ingenieur het geval zijn. Op dit moment loopt overleg over welke andere opleidingen eventueel kunnen volgen.

Rector Luc De schepper van de Universiteit Hasselt loopt evenmin warm voor de ijkingsproeven. UA-rector  Herman Van Goethem wil eerst de resultaten van de eerste toetsen bestuderen.