Ine Meeussen richtte acht jaar geleden Ufinity op met één duidelijk doel voor ogen: financiële afdelingen in topvorm brengen. Dat lukt intussen aardig, met focus op werving & selectie, interim management, training & coaching en processen & systemen.

Ine Meeussen: “De financiële wereld evolueert razendsnel, en zo ook de rol van ‘de financial’. Wij geloven dat er zo ook steeds meer ruimte komt voor de financials van morgen: zij die recht van de schoolbanken komen.”

Van een enorme discrepantie gesproken… 

Opdrachtgevers zoeken steeds naar financiële medewerkers die al een bepaalde mate van ervaring op zak hebben. 
“Wat ons voornamelijk opvalt, is dat – ook vandaag nog – maar weinig ruimte wordt voorzien voor pure schoolverlaters. Een minimum aan ervaring is een standaardvereiste. Maar waar die studenten hun ervaring moeten opdoen, is een andere vraag”, zegt Ine Meeussen.

De pas afgestudeerden in de financiële sector, meer bepaald in de studierichtingen Handelswetenschappen, Handelsingenieur en Toegepaste Economische Wetenschappen, hebben echter geen stage in hun curriculum vervat zitten. In het beste geval kan een student al ervaring opdoen tijdens een vrijwillige zomerstage, maar zelfs dat is al het hoogst haalbare.

Ine Meeussen: “Wat we vaak zien gebeuren bij deze young potentials, is dat ze gaan voor een rol als auditor bij één van de Big4. Veel studenten beschouwen dit ook  als ‘de enige optie’. Een eerste grote gap die we hier zien, is dat studenten onvoldoende zicht krijgen op de opties die er allemaal bestaan. Er zijn inderdaad die Big4, maar je kan ook in een kmo, dan wel een multinational terecht, of bij een fiduciaire. Ook is er verschil tussen interne versus externe audit of een rol als Project Consultant.”

Betaald traineeship

Via een betaald traineeship kunnen pas afgestudeerden een contract ondertekenen bij Ufinity, waarna ze aan een betaalde stage van 3 à 6 maanden kunnen beginnen op Accounting, Controlling, Credit en Treasury. Eens die x-aantal maanden om zijn, blijven zij bij Ufinity op de payroll staan, maar kunnen ze als project consultant in finance aan de slag bij onze klanten. Een win-winsituatie voor alle partijen, zo blijkt. 

Dat daar iets aan gedaan moest worden, hebben ze bij Ufinity goed begrepen. “Als UfinitYoungster kan een pas afgestudeerde in finance gedurende zes maanden proeven van een gevarieerd takenpakket binnen Accounting, Controlling, Credit en Treasury, en dat als betaalde trainee.
“Je wordt zelf actief en quasi zelfstandig ingezet aan de basis van het financieel proces. Voor zij die een rol als Project Consultant in finance voor ogen hebben, is dit een ideale start”, zegt business manager Kristof Vandenhende.

Na die zes maanden kan de Youngster evalueren waar zijn of haar sterktes en talent liggen, maar even goed ook waar veel van zijn of haar energie verloren ging. Met deze aanpak kan een pas afgestudeerde snel uitgroeien naar de rol van Junior Project Consultant bij klanten van Ufinity. “Ze hebben de kennis van een ERP op zak, ze hebben zes maanden ervaring op de financiële afdeling kunnen opdoen én hebben kunnen ontdekken welke richting ze uit kunnen en willen gaan. Het is voor alle partijen een win-winsituatie”, concludeert Ine Meeussen.